EU bo podprla čezmejni promet z električnimi vozili v Srednji Evropi

EU bo podprla čezmejni promet z električnimi vozili v Srednji Evropi in v okviru programa TEN-T investirala več kot 3,5 milijona EUR v študije in pilotno vzpostavitev 115 polnilnih postaj visoke moči na srednjeevropskih cestah, da bi tako omogočila prevoz z električnimi vozili na dolge razdalje in spodbudila trajnostne vrste prevoza.

Evropa mora prilagoditi svojo cestno infrastrukturo, da bi zadostila zahtevam potrošnikov po e mobilnosti, saj število čistejših in učinkovitejših vozil, vključno z električnimi, čedalje bolj narašča. Ena od prednostnih nalog je omogočiti učinkovit prevoz na dolge razdalje v interoperabilni mreži, kar naj bi v zameno spodbudilo povečano uporabo električnih vozil.

Omenjeni projekt bo zajel študije, katerih cilj je proučiti želje in potrebe potrošnikov v zvezi z električnim polnjenjem. Poleg tega bo v Avstriji, na Hrvaškem, v Nemčiji, na Slovaškem in v Sloveniji vzpostavljenih 115 polnilnih postaj visoke moči, povezanih v polnilno omrežje, ki bo v Avstriji, Sloveniji in na Slovaškem pokrivalo celo državo, povezano pa bo tudi z Münchnom in Zagrebom.

Projekt bo osredotočen na vzpostavitev tehnologij, primernih za uvedbo na množičnem trgu v kratkem roku (polnjenje baterij visoke moči in hibridnih električnih vozil s priključkom za polnjenje), ter na izvedbo študij, ki bodo proučile priprave, potrebne za uvajanje dopolnilnih rešitev, ki bodo na voljo srednjeročno (polnjenje gorivnih celic električnih vozil z vodikom).

Projektu so bila v okviru letnega razpisa TEN-T za leto 2013 za prednostno nalogo dekarbonizacije/nadomeščanja naftnega goriva ali zmanjšanja okoljskih stroškov dodeljena sredstva EU ter pomoč zunanjih strokovnjakov. Njegovo izvajanje bo spremljala agencija INEA, Izvajalska agencija za inovacije in omrežja pri Evropski komisiji.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.