EU bo podprla čezmejni promet z električnimi vozili v Srednji Evropi

EU bo podprla čezmejni promet z električnimi vozili v Srednji Evropi in v okviru programa TEN-T investirala več kot 3,5 milijona EUR v študije in pilotno vzpostavitev 115 polnilnih postaj visoke moči na srednjeevropskih cestah, da bi tako omogočila prevoz z električnimi vozili na dolge razdalje in spodbudila trajnostne vrste prevoza.

Evropa mora prilagoditi svojo cestno infrastrukturo, da bi zadostila zahtevam potrošnikov po e mobilnosti, saj število čistejših in učinkovitejših vozil, vključno z električnimi, čedalje bolj narašča. Ena od prednostnih nalog je omogočiti učinkovit prevoz na dolge razdalje v interoperabilni mreži, kar naj bi v zameno spodbudilo povečano uporabo električnih vozil.

Omenjeni projekt bo zajel študije, katerih cilj je proučiti želje in potrebe potrošnikov v zvezi z električnim polnjenjem. Poleg tega bo v Avstriji, na Hrvaškem, v Nemčiji, na Slovaškem in v Sloveniji vzpostavljenih 115 polnilnih postaj visoke moči, povezanih v polnilno omrežje, ki bo v Avstriji, Sloveniji in na Slovaškem pokrivalo celo državo, povezano pa bo tudi z Münchnom in Zagrebom.

Projekt bo osredotočen na vzpostavitev tehnologij, primernih za uvedbo na množičnem trgu v kratkem roku (polnjenje baterij visoke moči in hibridnih električnih vozil s priključkom za polnjenje), ter na izvedbo študij, ki bodo proučile priprave, potrebne za uvajanje dopolnilnih rešitev, ki bodo na voljo srednjeročno (polnjenje gorivnih celic električnih vozil z vodikom).

Projektu so bila v okviru letnega razpisa TEN-T za leto 2013 za prednostno nalogo dekarbonizacije/nadomeščanja naftnega goriva ali zmanjšanja okoljskih stroškov dodeljena sredstva EU ter pomoč zunanjih strokovnjakov. Njegovo izvajanje bo spremljala agencija INEA, Izvajalska agencija za inovacije in omrežja pri Evropski komisiji.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.