Enoprostorec za 25 tisočakov, ki se bo napajal s sončno energijo

Že leta 2018 je v javnost prišla vest o prototipu enoprostorca, opremljenega s sončnimi celicami. Tedaj so napovedali, da lahko prve primerke na cestah pričakujemo v letu 2019, a se je proizvodnja nekoliko zavlekla zaradi finančnih težav. Odločili so se poskusiti zbrati nekaj sredstev za zagon proizvodnje preko platforme za množično financiranje in zbrali neverjetnih 53 milijonov evrov. Sono Motors Sion bo tako postal resničnost.

Podjetje je sredstva zbralo v pičlih 50 dneh. Proizvodnja naj bi se pričela še letos, do sedaj pa so zbrali že 13.000 prednaročil. Kot proizvodnja bo stekla v prostorih tovarne Saab v Trollhättanu na Švedskem.

Do 100 km/h v 6 sekundah

Le 80 kg težak elektromotor, ki so ga razvili pri Continentalu, proizvede 120 kW (164 KM) moči in 310 Nm navora. Takšen bo v modelu sion, sicer pa je elektromotor zmožen proizvesti tudi 150 kW (204 KM) moči, energijo pa bo prejemal iz litij-ionskega baterijskega sklopa s kapaciteto 35 kWh. Moč se bo preko enostopenjskega menjalnika prenašala na sprednji kolesi in sion bo 100 km/h lahko dosegel prej kot v 6 sekundah, hitrost pa bo motor pospeševal do končne hitrosti 140 km/h. Končna hitrost bo sicer elektronsko omejena.

Polnjenje tudi na sončno energijo

Polniti ga bo mogoče praktično povsod, saj podpira polnjenje tako na navadni vtičnici kot preko klasičnega priključka na polnilnici (type 2) in tudi hitro polnjenje (CCS). Do 80% se bo baterija preko hitre polnilnice napolnila v pičlih 30 minutah. Poleg tega, da je baterijo mogoče polniti preko električne vtičnice, se lahko Sion polni tudi na sončno energijo. Opremljen je s solarnimi paneli in če ga boste pustili en dan na soncu, bo imel dovolj energije za dobrih 30 km, kar je za običajno mestno vožnjo za marsikoga dovolj.

Cena se bo gibala okoli 25.500 evrov, kar se za vozilo takšnega videza morda zdi veliko, a nizki stroški za vzdrževanje bodo kmalu odtehtali investicijo. Sono naj bi bil opremljen s sistemom za uravnavanje vlage v kabini in filtri za čiščenje zraka. Filtracijski sistem bo izdelan tako, da bo rasel v sistemu poseben mah, ko se bo preveč razrasel, pa ga bo mogoče zamenjati z novi. Za zabavo bo poskrbljeno z 10-palčnim zaslonom na dotik. Enoprostorec bo imel tudi vlečno kljuko, s katero bo lahko vlekel 750 kg težko prikolico.

Prve primerke bodo prvi kupci prejeli v letu 2022.

The Sion – More Than a Car | Sono Motors

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRSono Motors
Prejšnji članekPrenova kuhinjskih front
Naslednji članekBrezplačno ogrevanje resnično obstaja

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.