Prenova kuhinjskih front

Kuhinje v zadnjem obdobju doživljajo pravi dizajnerski razcvet. Visoki sijaj, barve, elementi povišani do stropa, kuhinjski otoki, polotoki, ravne čiste linije … Menjava kuhinje je velik finančni zalogaj. Če so omarice, vodila in okovje (panti) sicer v redu, lahko velikansko spremembo napravimo z menjavo ali prenovo kuhinjskih front. Če si želite posodobiti videz domače kuhinje, a za to niste pripravljeni zapraviti veliko denarja, je pred vami nekaj napotkov.

Prenova lesenih front

Lesena vratca omaric lahko preprosto prebarvamo. Da bi bil učinek čim boljši, pa se je dobro držati spodnjih navodil.

Priprava

Da boste izbrali pravo barvo in se pravilno lotili postopka, svetujemo, da najprej snamete eno izmed front in jo s seboj odnesete v trgovino, kjer vam bo strokovnjak svetoval, katero barvo izbrati (oljno, akrilno, na vodni osnovi …) in kaj od opreme potrebujete. Barva mora biti dovolj prekrivna, da bo končni izdelek ustrezen.

Odstranjevanje vratc

Vratca in sprednjih strani predalnikov ni priporočljivo barvati kar na omarah – če je le možno, jih s pomočjo izvijača odstranite, sicer pa poskrbite za dobro zaščito delov, ki jih ne želite barvati. Ko vratca snamete, si sproti zabeležite, s kje ste jih sneli – četudi imate več enakih omaric vratca ne bodo pristajala na katero koli, saj so se zleti uporabe že nekoliko prilagodila točno določeno omarici.

Odstranite vse ročaje.

Priprava površine

Vratca dobro očistite s sredstvom, ki odstranjuje umazanijo in maščobo.

S finim smirkovim papirjem ročno ali s pomočjo brusilnika prebrusite vratca. Najbolje je, da to opravite izven vašega doma, saj bo sicer kaj nekaj prahu.

V kolikor vratc ne želite brusiti oziroma je barva izjemno trdovratna, uporabite sredstvo za odstranjevanje barve, ki bo iz stare barve odstranil zgornjo plast s sijajem in omogočil novi barvi, da se dobro prime.

Preden se lotite barvanja, preizkusite novo barvo na zadnji strani izbranih vratc – bolje se je vnaprej prepričati, ali je barva ustreznega odtenka in ali za seboj pušča sledi čopiča, ker se prehitro suši.

V kolikor ne želite barvati tako prednje kot hrbtne strani vratc, jih boste morali zaščititi z lepilnim trakom.

Barvanje

Prepričajte se, da je barva dobro premešana, saj ne želite razlik v odtenkih ali trdnih koščkov. Najprej se lotite barvanja največjih vratc, saj se bodo ta dlje časa sušila, preden jih boste lahko obrnili in prebarvali še z druge strani oziroma nanesli drugi sloj barve. Najbolje je, da omarice prebarvate z dvema tankima slojema barve ali celo tremi.

Barva se mora popolnoma posušiti, kar lahko traja kar dolgo, zato poskrbite, da bo prostor dobro prezračen oziroma se barvanja lotite zunaj.

Ko je barva suha, omarice pravilno spet sestavite.

Ne želite barvati sami?

V kolikor želite svojo leseno kuhinjo v novi barvi, a je ne želite barvati sami, lahko prednje stranice tudi snamete in jih odnesete na barvanje k profesionalcu.

Zamenjava front, ročajev in pulta

Z zamenjavo kuhinjskega pulta in menjavo front lahko dosežemo drastično spremembo. Pri izbranem mizarju preprosto naročimo fronte enakih dimenzij, kot so stare in jih zamenjamo. Velik učinek dosežemo včasih že če zamenjamo samo ročaje.

Pomembno lahko na videz vplivamo z zamenjavo kuhinjskega pulta, nato pa dodamo še poličke v enaki barvi in kuhinja bo videti kot nova.

Včasih za prenovo doma ni potrebno veliko. Če imate v kuhinji omarice, izdelane iz lesa, jih lahko enostavno prebarvate in tako poskrbite za popolnoma nov videz.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMale VETRNE ELEKTRARNE v Sloveniji
Naslednji članekEnoprostorec za 25 tisočakov, ki se bo napajal s sončno energijo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.