Pohištvo iz ratana za dom in vrt

Modern designed terrace with wicker furniture and plants
Foto: KatarzynaBialasiewicz iz iStock

Pri opremljanju naših domov in vrtov se vse pogosteje pojavljajo materiali in motivi s pridihom narave. V ospredju je predvsem les in njegov estetika, umirjene barve in zemeljski odtenki. Eden vročih hitov tega poletja je pohištvo iz ratana.

Kaj sploh je ratan?

Ratan je tropska rastlina, ki uspeva v Indiji, Maleziji, na Šrilanki in na Kitajskem. Že vrsto let se uporablja za različno pohištvo po svetu, saj gre močen in odporen les. Mnogi ga zamenjujejo z bambusom, pa vendar obstaja ključna razlika med njima – steblo ratana je polno in votlo, les pa prožen in gladek. Iz tega materiala so bile pred leti izdelane večinoma vrtne garniture, a te niso bile odporne na dež. Zato so za vrtno pohištvo omislili umetno različico, ki jo lahko brez težav uporabljamo na prostem. To je t. i. PVC-ratan. Ta je izdelan iz umetne mase, ki je odporna proti vremenskim vplivom, tudi UV-žarkom, tako da barve ne zbledijo. Zato lahko sklenemo, da je naravni ratan primernejši za notranje prostore, medtem ko je umetni bolj dobrodošel zunaj.

Zakaj ratan?

Ratan, tako naravni kot umetni, sta zelo estetska. Umetni ratan je zelo dodelan in skorajda ni razlike med njim in naravno različico. Ker gre za les pa ta seveda doda svoj čar in toplino prostoru, v katerem se nahaja. Obe vrsti ratana veljata za zelo vzdržjivi, seveda pa je priporočljivo upoštevati zgornji nasvet – naravno pohištvo raje v notranjost doma, umetnega na vrt. Udobnost pohištva (če gre recimo za stole) pa lahko zlahka povečamo s kombinacijo tega z blazinami naravnih barv, ki odlično sovpadajo s tem materialom.

Kaj je »in«?

Težko rečemo, kateri kos pohištva iz ratana je najbolj priljubljen ta hip, saj lahko resnično najdemo zelo veliko različic, več barv in oblik. Naredili pa smo nabor nekaj kosov, ki se zdijo trenutno najbolj zaželeni.

VIRDelo in dom; Faraway furnitue
Prejšnji članekEndurance, električni poltovornjak je največji konkurent Teslinemu Cybertrucku
Naslednji članekNajboljša zaščita pred vlomilci

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.