Električno energijo nam bodo kmalu proizvajale kar avtomobilske ceste

Sončne elektrarne so vse bolj uveljavljen alternativni način za pridobivanje električne energije, saj je sončna energija neusahljiv vir. Zaradi tega se je skupina ameriških znanstvenikov odločila, da bo električno energijo pridobila na nekoliko drugače način, kot jo danes, in sicer na način, da s sončnimi celicami ne bo dodatno jemala razpoložljivega prostora. Ti so namreč sprejeli odločitev, da bodo energijsko učinkovite sončne celice postavili kar namesto običajne ceste.

Razvoj novodobnih sončnih celic je trajal kar nekaj let, te pa so seveda dovolj »močne«, da lahko brez težav prenašajo težo avtomobila. Novost je že nared za uporabo, prvič pa jo bodo preizkusili na znameniti avtocesti Route 66 v ameriški zvezni državi Missouri. Tu bodo namreč del klasičnega cestišča odstranili in ga nadomestili s sončnimi celicami. Te naj bi bile poskusno postavljene in priključene v javno električno omrežje še pred koncem letošnjega leta.

Zasnova sončnih celic za avtomobilske ceste ameriškega podjetja Solar Roadways je v osnovi zelo preprosta, saj gre za modularne sončne celice, ki so prekrite s kaljenim steklom. Za večjo učinkovitost sončnih celic skrbi miniaturni računalnik, ker pa so te opremljene z »grelniki«, pozimi na teh cestah ne bo moč zaslediti snega ali ledu. Ker gre za modularne sončne celice je njihovo vzdrževanje preprosto, saj je v primeru poškodbe treba nadomestiti le poškodovani del.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.