Onesnaženje zraka zaradi premoga ne pozna meja

Prelomno poročilo organizacij HEAL, Climate Action Network (CAN) Evropa, Sandbag in evropske pisarne WWF je pokazalo, da premogovne elektrarne v Evropi, vključno s TEŠ in TE-TOL, slabšajo zdravje prebivalcev bližnjih držav ter da bi vseevropski program opuščanja premoga znatno izboljšal zdravje prebivalcev.

Poročilo “Temni oblak Evrope” analizira zdravstvene vplive evropskih premogovnih elektrarn povezane z onesnaženostjo zraka, za katere so bili dostopni zadnji podatki (257 od 180 elektrarn) in ugotavlja, da so bili leta 2013 izpusti premogovnih elektrarn odgovorni za 22.900 prezgodnjih smrti, povzročili pa so do 62,3 mrd EUR zdravstvenih stroškov.

Analiza razkriva, da tudi kurjenje premoga v Sloveniji prizade prebivalce sosednjih držav. V letu 2013 so izpusti premogovnih elektrarn TEŠ in TE-TOL vodili do 200 prezgodnjih smrti, od tega 130 v Italiji, 10 v Sloveniji, 10 v Španiji in 10 v Franciji. Zdravje prebivalcev Slovenije pa so poleg »domačih« izpustov slabšale predvsem premogovne elektrarne na Poljskem (30 prezgodnjih smrti), Češkem (10), v Nemčiji (10) in Italiji (10).

Države, katerih kurjenje premoga ima sicer največji čezmejni vpliv so: Poljska (4.690 prezgodnjih smrti prek meja), Nemčija (2.490), Romunija (1.660), Bulgarija (1.390) in Velika Britanija (1.350). Države, ki pa jih poleg lastnih izpustov kurjenje premoga v sosednjih državah najbolj prizadane pa so: Nemčija (skupaj 3.630 prezgodnjih smrti), Italija (1.610), Francija (1.380), Grčija (1.050) in Madžarska (700).

Vodja Greenpeace v Slovenijie, mag. Nina Štros, je ugotovitve poročila komentirala: Sporočilo je jasno: poleg podnebnih tudi zdravstvene posledice, ki jih nosi kurjenje premoga, ne poznajo meja. Potrebujemo zaostrene emisijske standarde na evropski ravni, v državah, ki kurijo premog, pa moramo oblikovati programe opuščanja premoga. V Sloveniji moramo med drugim tako sprejeti dejstvo, da TEŠ ne bo mogel delovati do leta 2054, Vlada pa mora prevzeti odgovornost, da bo zapiranje TEŠ-a dobro upravljano, s čim manj posledicami za lokalno skupnost in ljudi, ki so od premogovne industrije trenutno odvisni. K prizadevanju za čim hitrejše opuščanje premoga pa bi si morali prizadevati ne le »okoljevarstveniki« – poročilo nas ponovno opozori, da bi morala TEŠ in TE-TOL skrbeti tudi Ministrstvo za zdravje in vse, ki delujejo na področju javnega zdravja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.