Električni avtomobili ne bodo rešili našega planeta

Električna in hibridna vozila so trenutni trend in pogled v manj onesnaženo prihodnost. Toda ali bodo res zmanjšala onesnaženost zraka?

V novi raziskavi, opravljeni v North Carolina State University, so prišli do zaključka, da masovni nakupi hibridnih ali električnih vozil ne bi drastično zmanjšali škodljivih emisij.

 

Ugotovili so, da potniška vozila ustvarjajo le relativno majhen delež emisij – le 20 odstotkov ogljikovega dioksida. To pomeni, da tudi, če bi vsi zamenjali svoje osebne avtomobile za BMW i8, to ne bi odpravilo onesnaženosti zraka. Raziskava še ugotavlja, da kljub temu da električna vozila ne ustvarjajo neposredenga onesnaženja, povečajo onesnaževanje preko elektrarn, ki pridobivajo potrebno energijo.

 

Raziskava je simulirala vzorce emisij v naslednjih 40 let in odkrila, da bo v najboljšem primeru do leta 2050 40 odstotkov avtomobilov hibridnih ali popolnoma električnih. Toda to ne bo imelo opaznega učinka na zmanjšanje emisij.

 

Avtor raziskave opozarja, da vas naj ta dejstva ne odvrnejo od nakupa električnega vozila, saj to še vedno pomaga državam prebresti odvisnost od fosilnih goriv in hkrati izboljšuje kvaliteto zraka v urbanih naseljih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.