Družba Zeabuz na Norveškem bo lansirala električni potniški trajekt, ki se vozi sam

Norveška družba Zeabuz je napovedala, da bo prihodnje leto lansirala samovozeči se potniški trajekt. Ta trajekt brez emisij so leta 2018 prvič razvili raziskovalci na Norveški univerzi za znanost in tehnologijo (NTNU). Trajekt naj bi lahko prevažal do 12 potnikov in bo deloval kot dvigalo, saj ga bodo potniki lahko s pritiskom na gumb poklicali na svojo lokacijo.

Norveška kot vodilna država na področju razvijanja vodnega prometa

Zagon prvega električnega trajekta, ki se po vrhu še vozi sam, na Norveškem samo kaže, kako država napreduje pri razvoju vodnega prometa. Leta 2015 je bila Norveška celo prva država, ki je lansirala prvi električni avtomobil in potniški trajekt na svetu.

Po besedah ​​Narveja Mjøsa, direktorja podjetja DNV GL – podjetja, ki svetuje pomorski industriji in organizira program zelenega ladijskega prometa na Norveškem – je država na pravi poti pri uvajanju novih tehnologij v vodnem prometu. Mjøs je dejal, da uporaba novih prevoznih sredstev, kot je ta, predstavlja bolj zeleno alternativo cestnemu prometu. Poleg tega je dejal, da postopek avtomatizacije vožnje pomaga pri zniževanju stroškov delovanja. Vodno prevozno sredstvo bi kot 100 % električno vozilo prispevalo k manjšemu onesnaževanju voda.

Kje bo novi potniški trajekt na voljo za uporabo?

Novi trajekt bo vozil po kanalu, ki povezuje pristanišče in središče mesta Trondheim. Potniki bodo za to pot porabili eno minuto in ne več 15 minut, ki jih običajno potrebujejo med obema krajema, če razdaljo premagujejo peš. Trajekt bo ponujal tudi možnost prevoza koles potnikov in se bo lahko polnil med priklopom na pomolu. Vožnja s trajektom bo vsaj v Trondheimu brezplačna.

Zeabuzov električni potniški projekt na pomolu za vkrcavanje, kjer se bo lahko tudi polnil
Zeabuzov električni potniški projekt na pomolu za vkrcavanje, kjer se bo lahko tudi polnil

Številne države se spet vračajo k vodnemu prometu, ki je bil priljubljen način potovanja pred izumom avtomobilov. V Bangkoku denimo nameravajo lansirati 30 novih električnih trajektov in 5.000 električnih vodnih taksijev, ki bodo prišli v uporabo prihodnje leto. Julija 2020 je Uber objavil načrte za začetek uporabe vodnih taksijev na reki Temzi v Londonu. Če se takšni načrti uresničijo, bomo verjetno v prihodnosti lahko videli manj avtomobilov in več vodnih prevoznih sredstev brez oziroma z manj emisijami.

VIRInhabitat
Prejšnji članekOznanjeno najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji
Naslednji članekAluminijasta okna: prednosti in slabosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.