Cene naftnih derivatov za tretje četrtletje 2020

Ročke za točenje goriva

Pandemija je v prvi polovici tega leta znižala cene goriv, zaradi česar smo pri vožnji jeklenega konjička lepo privarčevali. Če primerjamo tretje in drugo četrtletje, se v tretjem cene pogonskih goriv niso povišale. Narasla pa je maloprodajna cena kurilnega olja za ogrevanje, in sicer za 14 %.

Povprečne maloprodajne cene naftnih derivatov v Sloveniji so v tretjem četrtletju znašale:

  • 1,005 EUR/l za neosvinčen motorni bencin 95 (NMB 95)
  • 1,149 EUR/l za neosvinčen motorni bencin 98 (NMB 98)
  • 1,003 EUR/l za dizelsko gorivo (dizel)
  • 0,801 EUR/l za kurilno olje ekstra lahko (KOEL)
  • 0,575 EUR/l za UNP – avtoplin

Maloprodajne cene se niso bistveno spremenile, razlike so bile zgolj 1 ali 2 %. Povišale pa so se cene goriv brez davkov in dajatev. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se namreč povišale za 32 % pri NBM 95, za 23 % pri NMB 98, za 18 % za dizelsko gorivo in za 23 % pri KOEL.

Merilec hitrosti v avtu

Ker je spremembe na nabavnem trgu vlada sproti kompenzirala s prilagajanjem trošarine za bencinsko in dizelsko gorivo, je maloprodajna cena NMB 95 in dizelskega goriva ostala na regulirani ceni natanko 1,000 EUR/liter.

Trošarine so bile v tem četrtletju nižje, pri bencinskem gorivu za 20 %, pri dizelskem pa za 15 % v primerjavi s preteklim četrtletjem. Pandemija je namreč povzročila naftno krizo in posledično visok padec cen na letnem nivoju.

Če torej iščete svetlo točko v teh negotovih časih, naj vam bo vsaj lažje pri srcu, da ste privarčevali pri stroških za avto. Cene goriva namreč že kar precej let niso bile tako nizke.

S spleta

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.