Cene naftnih derivatov za tretje četrtletje 2020

Pandemija je v prvi polovici tega leta znižala cene goriv, zaradi česar smo pri vožnji jeklenega konjička lepo privarčevali. Če primerjamo tretje in drugo četrtletje, se v tretjem cene pogonskih goriv niso povišale. Narasla pa je maloprodajna cena kurilnega olja za ogrevanje, in sicer za 14 %.

Povprečne maloprodajne cene naftnih derivatov v Sloveniji so v tretjem četrtletju znašale:

  • 1,005 EUR/l za neosvinčen motorni bencin 95 (NMB 95)
  • 1,149 EUR/l za neosvinčen motorni bencin 98 (NMB 98)
  • 1,003 EUR/l za dizelsko gorivo (dizel)
  • 0,801 EUR/l za kurilno olje ekstra lahko (KOEL)
  • 0,575 EUR/l za UNP – avtoplin

Maloprodajne cene se niso bistveno spremenile, razlike so bile zgolj 1 ali 2 %. Povišale pa so se cene goriv brez davkov in dajatev. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se namreč povišale za 32 % pri NBM 95, za 23 % pri NMB 98, za 18 % za dizelsko gorivo in za 23 % pri KOEL.

Merilec hitrosti v avtu

Ker je spremembe na nabavnem trgu vlada sproti kompenzirala s prilagajanjem trošarine za bencinsko in dizelsko gorivo, je maloprodajna cena NMB 95 in dizelskega goriva ostala na regulirani ceni natanko 1,000 EUR/liter.

Trošarine so bile v tem četrtletju nižje, pri bencinskem gorivu za 20 %, pri dizelskem pa za 15 % v primerjavi s preteklim četrtletjem. Pandemija je namreč povzročila naftno krizo in posledično visok padec cen na letnem nivoju.

Če torej iščete svetlo točko v teh negotovih časih, naj vam bo vsaj lažje pri srcu, da ste privarčevali pri stroških za avto. Cene goriva namreč že kar precej let niso bile tako nizke.

VIREnergetika portal
Prejšnji članekAirbus razvil tri letala, ki bodo prva brez emisij
Naslednji članekČlovek v svojem življenju odvrže za 11 kg zobnih ščetk: kakšne so alternative?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.