Airbus razvil tri letala, ki bodo prva brez emisij

Letalsko podjetje Airbus je predstavilo tri dizajne za prva letala, ki bi bila brez emisij. Njihova rešitev je vodik, ki bi bil tudi glavni vir energije. Z imenom ZEROe, letala predstavljajo klimatsko nevtralna, brez emisijska potniška zračna plovila prihodnosti. Airbus napoveduje, da bi lahko luč sveta oziroma neba zagledala že leta 2035.

Trije različni koncepti

Trije konceptni dizajni Airbusovih letal, ki naj bi v prihodnosti prevažali potnike brez emisij. Od klasičnih letal se malenkostno razlikujejo po aerodinamični konfiguraciji in nekaj tehnoloških malenkostih. V sebi bi lahko imeli prostora za 100 do 200 ljudi odvisno od dolžine leta. Tudi na to so mislili pri Airbusu in jih razvili tako za kratke razdalje, kot prek oceanska potovanja.

Prvi dizajn letala, imenovan Turbofan, bi poganjala prenovljena turbina, ki bi namesto goriva uporabljala vodik. Prostora bi bilo za 120 do 200 potnikov z dosegom dva tisoč navtičnih milj.

Turbofan
Turbofan

Drugi dizajn, imenovan Turboprop, bi vseboval tako vodikov kot gorivni pogon. Z dosegom tisoč navtičnih milj bi lahko prenašal do sto potnikov. Uporabljali bi ga za krajše razdalje.

Turboprop
Turboprop

Tretji dizajn pa je tisti, ki najbolj bode v oči. Obe krili sta del trupa in s tem je požel največ pozornosti. Če pa to odmislimo, bo imel prostora za vsaj 200 potnikov.

Tretji dizajn brez imena
Tretji dizajn brez imena

»To je zgodovinski trenutek za naše podjetje kot celoto. Še vedno želimo igrati glavno vlogo med letalskimi družbami in zagotavljanju prihodnosti letenja. Koncepti, ki smo jih predstavili dajejo svetu vpogled v prihodnost letenja, ki bo brez emisij,« je povedal glavni mož Airbusa, Guillaume Faury. Airbus bo še naprej tesno sodeloval z vladami sveta in drugimi podjetji, da bi kar se da hitro razvil koncept letenja brez emisij.

VIRAirbus
Prejšnji članekKaj izbrati: sušilni stroj s toplotno črpalko ali brez?
Naslednji članekCene naftnih derivatov za tretje četrtletje 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.