Če vas ustavi prometna policija, na to vprašanje vedno odgovorite z ‘ne’! To je razlog zakaj …

Traffic policeman stops the car. Hand of cop with stop sign.
Foto: jarino47 iz iStock

Ne glede na to, ali gre zgolj za rutinsko kontrolo prometa ali pa so vas ustavili zaradi prekrška, se nekateri vozniki hitro »preznojijo«, ko morajo odgovarjati na vprašanja policistov. Na primer, odgovoriti morate na vprašanja o sebi. Seveda je treba pokazati tudi vozniško in prometno dovoljenje. Nikoli pa ne odgovorite na trik vprašanje, ki ga mnogi policisti postavijo takoj na začetku ustavljanja.

Trik vprašanje za policijske kontrole: Bolje je odgovoriti z ‘ne’

Na začetku postanka je pogosto zastavljeno klasično vprašanje: »A veš, zakaj smo vas ustavili?« Seveda obstaja nekaj različic in zelo sugestivna formulacija tega vprašanja, na primer: »Predvidevam, da veste, zakaj smo vas ustavili?«

Mnogi vozniki se zato počutijo pod izzivom, da takoj podajo izjavo in priznajo prekršek. Vendar nikoli ne odgovorite na to trik vprašanje. Namesto tega je bolje reči ‘ne’ na nevtralen način.

Razlog? Če obstaja prvi sum, vas mora policist najprej obvestiti, zakaj vas je ustavil. Poleg tega vas morajo policisti seznaniti tudi z vašo pravico, da ne poveste ničesar, in če tega ne storijo, vaših izjav ne bo mogoče uporabiti na sodišču ali pa bodo uporabljene le v omejenem obsegu, kar je res po večini zakonov EU.

Toda najprej morate biti sposobni dokazati, da niste bili obveščeni o vaši pravici, da ne poveste ničesar. Zato se je bolje vzdržati in se ne obremenjevati s spontanimi izjavami. Sicer bi lahko prometni prekršek razumeli tudi kot namerno, na primer, če ste namenoma vozili prehitro.

Ali lahko policija vpraša, kam greste?

Poleg tega obstajajo zgolj informativna vprašanja, ki jih zastavlja policija, vendar vam tudi nanje ni treba odgovarjati. To vključuje klasično ‘kam ste namenjeni?’, torej vprašanja o cilju potovanja oziroma od kod prihajate.

To je zasebna stvar – vendar ne bi smeli reči, da se samo vozite naokoli. To bi si lahko razlagali kot nesmiselno vožnjo. Preprosto recite, da se nekam vozite, ali policiste obvestite o vaši pravici do molka na nevtralen in vljuden način. Med nadzorom prometa se vedno obnašajte sodelujoče in prijazno; vam bo olajšalo življenje, pa tudi policistom. Če ste dejansko storili prekršek in ste bili ujeti, pokažite svoje razumevanje.

Sign used for traffic control by crossing guards, police or work zones. Red and white metal texture sign in octagon shape and a pole to hold. Isolated on white.
Foto: Petra Richli iz iStock

Če se odzovete zaničujoče, cinično ali celo žaljivo, si lahko spravite več težav, kot je potrebno. Če želite izpodbijati opozorilno kazen, lahko to storite vedno naknadno, namesto da se na kraju samem pogovarjate z uradnimi osebami, piše revija Fenix​​​​.

Urednik portala MojPrihranek

VIRFenix
Prejšnji članekSEJEM LOVSTVA, RIBIŠTVA IN AKTIVNOSTI V NARAVI Z DVAJSETLETNO TRADICIJO VABI K SVEŽEMU DRUŽENJU V GORNJO RADGONO
Naslednji članekDaikin klima je ustvarjena, da vas navduši

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.