Najbolj nenavadni cestni zakoni na svetu

Najbolj nenavadni zakoni v svetu avtomobilizma
Najbolj nenavadni zakoni v svetu avtomobilizma

Cestni zakoni so postavljeni z razlogom, vsaj v veliki večini. Vsaka država ima svoje zakone, cestna pravila in priporočila za svoje voznike. Poiskali smo nekaj najbolj nenavadnih cestnih predpisov oziroma zakonov, ki jih najdemo na našem planetu. Ste vedeli, da je imela Japonska več desetletij v zakonu predpisani dve stikali za luči in ne le eno? Več takih zanimivosti o zakonih in globah v cestnem prometu vas čaka v nadaljevanju.

Avto mora biti zaklenjen

V nekaterih državah Avstralije zakon določuje, da se mora avtomobil zakleniti, če ga zapustite oziroma se od vozila oddaljite vsaj tri metre. Isti zakon določuje tudi nujno zapiranje oken, ki so lahko odprta za največ dva centimetra.

Ne več kot 50 kg krompirja

Še enkrat se selimo v Avstralijo, kjer ta zakon že več desetletij ni bil uporabljen, a je še vedno sila zanimiv. Zakonska točka o krompirju in marketingu le tega iz leta 1946 je ena izmed najbolj duhovitih zakonskih prepovedi. Če voznik ni član PMR (Potato Marketing Corporation) v svojem vozilu ne sme peljati več kot 50 kilogramov krompirja. Da je vse skupaj še nekoliko bolj duhovito, pa je v točki dodana alineja, da lahko policisti na oko izmerijo težo tega krompirja.

Zakon o krompirju v avtomobilu
Zakon o krompirju v avtomobilu

Do 6000 evrov za rdečo luč

Bahrajn ima eno izmed najbolj ostrih zakonodaj v cestnem prometu. Glavna točka so seveda globe in zaporne kazni, ki jih delijo kot bonbončke. Kdor prevozi rdečo luč, mora plačati približno dvakrat 1000 evrov kazni ali pa ga čaka enkratna kazen v višini 1000 evrov in polletni zapor. Kdor prevozi rdečo luč in pri tem poškoduje lastnino neke druge osebe, mora v zapor za eno leto in plačati kazen, ki lahko doseže višino 6000 evrov.

Ni pitja in hrane

Ciper voznikom prepoveduje hrano ali pijačo za volanom. Četudi gre za vodo iz plastenke. Ker morajo, sodeč po njihovih pravilih, imeti vedno dve roki na volanu, je hranjenje in hidriranje v avtu preprosto prepovedano.

Loterija za nakup vozila

Z letom 2019 je Kitajska sprejela zanimivo omejitev za zmanjševanje emisij in prometa v svoji državi. Pekinška komisija za transport vsako leto dovoli 60 tisoč novih električnih in 40 tisoč novih vozil na fosilna goriva, ki se bodo zapeljali na cesto. Vozniki sodelujejo v loteriji in če so izbrani lahko kupijo avto. Možnosti zmage so ena proti petsto.

Loterija za nakup novega avtomobila
Loterija za nakup novega avtomobila

Lastni alkotest v francoskih vozilih

Francoski vozniki morajo vse od leta 2013 v vozilu imeti svoj alkotest. Tisti, ki se ga niso odločili kupiti bi morali prejeti kazen v višini 11 evrov, a globa nikoli ni stopila v veljavo. Policisti ob takem dogodku le povejo, da je tak zakon in nato uporabijo alkotest, ki ga imajo pri sebi.

Ni bencina? 70 evrov

Na nemških avtocestah je prepovedano ostati brez bencina. Ker gre za težavo, ki se ji je enostavno izogniti, obenem pa je izstopanje iz avta na avtocesti brez omejitve nevarno, sledi kazen. Če na avtocesti zmanjka bencina, prihaja globa v višini 70 evrov.

Kazni za potnike v avtu voznika pod vplivom alkohola

Japonska si lasti enega najostrejših zakonov in posledičnih kazni za voznike pod vplivom alkohola. Čeprav je to prepovedano, že potniku oziroma sovozniku v avtu, ki ga vozi oseba pod vplivom alkohola, grozi triletna zaporna kazen in globa v višini pol milijona jenov oziroma 3790 evrov.

Kaos na cestah Mongolije

Bolj kot je to kazen, je zanimivost. Mongolija je država, kjer vozniki vozijo po desni strani cesti. Precej nenavadno, da je kar polovica registriranih vozil v državi narejenih z volanom na desni strani. Taka mešanica vozil za levo vožnjo in pravila desne vožnje je vsekakor kaotična.

Avto se naj pere le v čistilnicah

V Švici oblasti prepovedujejo pranje vozila na dvorišču ali dovozu. Ker so zelo resni glede onesnaževanja lokalnih voda, vse voznike pozivajo, naj se avtomobile čisti v bližnji avtopralnici. Te imajo vse aparature in odtoke narejene po predpisih, da te vode ne zaidejo v bližnje jezero ali podtalnico.

Pranje avtomobila le v avtopralnicah
Pranje avtomobila le v avtopralnicah

Oblečeni na vozilu

Na Tajskem je prepovedano voziti avto, kolo ali motor brez majice. Zakon določuje vožnjo brez majice kot prepovedano in neolikano. Leta 2014 so pričeli tudi z opozarjanjem turistov, ki so se pogosto vozili brez majice.

Amerika ima svoje ideje

V Združenih državah Amerika se lahko vsaka izmed držav sama odloči, katera vozila morajo opraviti vsakoletni tehnični pregled. Nekatere izločijo vozila določene starosti in videza, nekatere pa so teste popolnoma opustile. Michigan, Montana in Severna Dakota so države, kjer tehnični pregled ni obvezen.

Protestniki kurijo pnevmatike

Za »kurjenje gume« te lahko v mestu Derby (Kansas) označijo za upornika. Mesto z manj kot trideset tisoč prebivalci je prepovedalo kurjenje pnevmatik oziroma driftanje. Vsak, ki ga ujamejo pri tem početju, mora plačati 450 evrov kazni ali pa en mesec preživeti v zaporu. Za vse, ki se boste odločili za izlet v ameriški Kansas je spodaj priložen posnetek česa ne smete početi.

Ken Block Drifts London – EXTENDED Director's Cut | Top Gear | BBC

 

Prejšnji članekBosch želi končati krizo polprevodnikov z enornmo investicijo
Naslednji članekMinistrstvo za okolje in prostor svetuje: Ozelenite strehe in vertikalne površine
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.