Avtomobilska giganta združila moči pri novi tehnologiji

Menjava električne baterije v avtomobilu
Menjava električne baterije v avtomobilu Foto: on nio

Že večkrat se je zgodilo, da velikani avtomobilskega sveta združijo moči in naprej potisnejo določeno tehnologijo. Zadnji primer tega je združitev dveh velikanov s Kitajske, ki sta napovedala partnerstvo, ki bo paru omogočilo sodelovanje pri tehnologiji zamenjave baterij.

Električni avtomobili z možnostjo menjave baterij iz drugih vozil

Znamki oz. podjetji Geely in Nio sta združili moči. Končni cilj je razviti električne avtomobile z možnostjo menjave baterij, ki so združljive s sistemi drugih, tako da bi vozniki vozil Geely in Nio lahko uporabljali iste baterije in postaje za menjavo baterij.

Niove najnovejše postaje Power Swap Stations so namenjene tudi v Združeno kraljestvo, vendar datum ni znan. Nio ima več kot 1300 postaj za zamenjavo električne energije na Kitajskem in 13 postaj na Norveškem, Nizozemskem in v Nemčiji.

Geely, katerega podružnici sta Volvo in Zeekr (ter 50-odstotni delež v Smartu), ima na Kitajskem okoli 300 menjalnih postaj. Je tudi drugi proizvajalec avtomobilov, ki je podpisal pogodbo o zamenjavi baterij z Niom, potem ko je Changan Automobile napovedal podoben posel v začetku leta 2023.

Postaje za menjavo električnih baterij, ki jih postavlja Nio
Postaje za menjavo električnih baterij, ki jih postavlja Nio Foto: on nio

Geely in Nio bosta v skladu s skupnim sporočilom za javnost sprejela model sovlaganja, sogradnje, skupne rabe, sodelovanja.

Menjava baterije, prihodnost EV?

Zamenjava baterij se že dolgo oglašuje kot rešitev za tesnobo glede dosega, zmanjšanje pritiska na polnilno omrežje in za znižanje cen električnih avtomobilov. Zamenjava naj bi bila približno enaka kot uporaba Tesla Superchargerja.

Z voznikovega vidika je vse skupaj precej preprosto. Namesto da bi se na avtocestnem bencinskem servisu priključili na polnilnik, izpraznjeno baterijo preprosto zamenjate za napolnjeno. Nio trenutno dovoljuje voznikom, da baterije dokončno kupijo ali jih najamejo. Obe vrsti sta dovoljeni na menjalnicah.

Nio je leta 2023 lansiral svojo tretjo generacijo Power Swap Stations. Baterijski paket lahko zamenjajo v manj kot petih minutah in že delujejo na Kitajskem.

Izdelovati jih je začel tudi proizvodni obrat za Evropo, na Madžarskem. Prav tako imajo znamke MG, Fisker in Maxus načrte za zamenjavo baterij v prihodnosti.

NIO’s Newest Generation Power Swap Station 2.0

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekKdaj očistiti Nespresso kavni aparat? Tu je rešitev
Naslednji članekIzplačila socialnih transferjev v letu 2024: Vsi datumi in termini
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.