Volvo razvija brezžično induktivno polnjenje za električna vozila

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo je naznanil, da razvija brezžični induktivni polnilnik za električna vozila. Polnilnik bo sposoben brezžično polniti baterijo v električnem avtomobilu – vse kar bo potrebno bo parkiranje na posebnem elektromagnetnem polju. Dosedanji testi prinašajo obetavne rezultate.

Induktivno polnjenje ima ogromen potencial. Brezžična tehnologija je udoben in učinkovit način za prenos energije. Študija kažejo, da je tehnologija popolnoma varna in izredno učinkovita,” je povedal Lennart Stegland, podpredsednik za električne pogonske sisteme pri Volvo Car Group. Dodal je še “trenutno še ni skupnega standarda za induktivno polnjenje. Nadaljevali bomo raziskave in ocenili izvedljivost tehnologije v naših projektih s hibridnimi in električnimi avtomobili.”

Induktivni sistem polnjenja pri Volvu uporablja, namesto kablov, elektromagnetno polje za prenos energije iz vira napajanja v baterijo.

Indukcijska tuljava v polnilni bazni postaji ustvari izmenično elektromagnetno polje. Tuljava v električnem vozilu to pretvori v električno energijo, ki napolni baterijo. Tehnologija se običajno uporabljajo v gospodinjskih aparatih, kot so električne zobne ščetke. “Z induktivnim polnjenjem preprosto postavite avto nad polnilno polje in polnjenje se začne samodejno. Prepričani smo, da je to eden od dejavnikov, ki lahko poveča interes strank za električna vozila” pravi Lennart Stegland.

Volvo izvaja svoje teste v Belgiji, kjer je bil električno avtomobil Volvo C30 napolnjen z močjo 89 kW. “S testi smo pokazali, da se naš električno avto Volvo C30 napolni brez napajalnega kabla v približno 2,5 ure,” je povedal Lennart Stegland .

Nova tehnologija je del strateškega sodelovanja za razvoj električnih pogonov in tehnologij za vozila na električni pogon Volva s Siemensom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.