Aston Martin napovedal 770 milijonsko investicijo v svoje težave

Geneva, Switzerland - March 2, 2016: 2016 Aston Martin DB11 presented on the 86th Geneva Motor Show in the PalExpo
Photo by zavatskiy on iStock

Aston Martin je razkril svojo veliko finančno investicijo v višini 769 milijonov evrov. Investicijski sklad Saudi Public, Mercedes-Benz in drugi lastniki bodo povišali lastniški kapital v britanskem podjetju. To bo pomagalo legendarnemu podjetju, da pripleza iz brezna dolga ter si obenem zagotovi varno prihodnost.

Aston Martin bo prenovil svoje bilance in dolgove

Del pogodbe oziroma investicije je dogovor z investicijskim skladom Saudi Public oziroma PIF. Za 16,7 odstotkov lastniškega deleža in dva sedeža v upravi, bo Aston Martin prejel 92 milijonov evrov. Spomnimo, da je PIF že delni lastnik v podjetjih McLaren in Lucid. Nadaljnjih 677 milijonov evrov pa bo na račun podjetja priromalo jeseni.

»Današnja novica je najnovejši uspeh evolucije Aston Martina, prenova podjetja in pospeševanje našega potenciala,« je povedal Lawrence Stroll, glavni mož britanskega avtomobilističnega giganta. »Gre za dogodek, ki bo spremenil Aston Martin s podporo našemu strateškemu načrtu in rasti potenciala. S spremembo in izboljšanjem naše bilance stanja, likvidnosti in pretoka financ se bo naša pot razjasnila,« je še dodal.

Newport Pagnell, United Kingdom - October 15, 2012: An Aston Martin sports car bonnet with wet brand logo. Aston Martin is a British Car Manufacturer founded in 1913 by Lionel Martin and Robert Bamford as Bamford and Martin Ltd. They changed the name 1914 in Aston Martin. They produce luxury sportscar. This Aston Martin is parking in front of an Aston Martin Dealership.
Photo by grummanaa5 on iStock

Lastniški delež v Aston Martinu se bo spremenil

Skupno bosta PIF in Mercedes-Benz vložila 395 milijonov evrov, nadaljnjih 374 milijonov pa bo pridobljenih jeseni, ko bodo šle v prodajo tudi delnice. Rezultat tega je znižanje lastniškega deleža večinskega lastnika Yew Tree’s, ki bo iz 22 odstotkov padel na 18,3 odstotkov. Kljub temu pa se je zaobljubil, da bo pri izdaji delnic na novo investiral dodatnih 125 milijonov evrov. Enako je z Mercedesom, ki bo iz 11,7 padel na 9,7 odstotka, potem pa investiral približno 75 milijonov evrov.

Aston Martin je že napovedal svoj prvi električni avtomobil, ki bo njihova vrnitev med ponudbo in poskus obstoja s trendi in zahtevami avtomobilistične industrije.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekPrednosti pilates žoge pri našem zdravju
Naslednji članekTudi za odstranitev objekta potrebujete gradbeno dovoljenje
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.