Tudi za odstranitev objekta potrebujete gradbeno dovoljenje

Porušeni zidaki in opeke

Stari Gradbeni zakon, ki je veljal do 1. 6. 2022, je določal, da za odstranitev zahtevnega objekta in odstranitev objekta kulturne dediščine gradbeno dovoljenje ni potrebno. Za odstranitev kateregakoli objekta je zadostovala  le prijava začetka gradnje. Gradbeni zakon, ki se je začel uporabljati s 1. Junijem letos, na tem področju prinaša pomembno spremembo.

Ob določenih pogojh je za odstranitev zahtevnih in manj zahtevnih objektov, torej tudi družinske hiše, treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Brez gradbenega dovoljenja lahko porušimo hišo, ki se ne dotika sosednje nepremičnine oziroma je od nje oddaljena več kot en meter. Gradbeno dovoljenje je tako potrebno za odstranitev zahtevnega ali manj zahtevnega objekta, ki se dotika objekta na tuji sosednji nepremičnini ali je od njega oddaljen manj kot en meter.

V vseh the primerih je treba tudi izdelati tudi projektno dokumentacijo za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja. Kaj vse mora dokumentacija vsebovati, je določeno v 13. Členu Pravilnika o dokumentaciji in obrazcih pri graditvi objektov iz leta 2018, namen pa je izvajalcu podati strokovna navodila za zakoličenje objekta in izvajanje gradnje. Sprejet naj bi že bil nov pravilnik, a je zaenkrat še v izdelavi. Predpisano projektno dokumentacijo za odstranitev objekta in pridobitev gradbenega dovoljenja mora pripraviti projektant, ki izpolnjuje zahteve gradbenega zakona.

In če je hiša za odstranitev samostojni objekt?

Četudi object izpolnjuje pogoje za ostranitev brez gradbenega dovoljenja, povsem brez birokracije ne bo šlo, saj je treba prijaviti začetek del. Tudi v tem primeru mora tako projektant pripraviti projektno dokumentacijo za izvedbo odstranitve (PZO), za katero boste odšteli od 1.500 evrov navzgor, seveda je cena odvisna od zahtevnosti projekta. Ta pa mora biti sestavni del dokumentov, ki jih je na pristojno upravno enoto treba priložiti ob prijavi začetka del. Natančneje to opredeljuje 23. člen pravilnika, ki je v procesu sprejemanja. Prijavo je treba urediti osem dni pred začetkom del.

Kdo lahko ruši?

Po tem, ko pridobimo PZO in prijavimo začetek del, se lahko odstranitve objekta lotimo tudi sami. Pri tem je treba poskrbeti za pravilno ločevanje gradbenih odpadkov in njihovo odlaganje. Ločiti je treba les, opeko, beton, steklo, plastiko, materiale, ki vsebujejo azbest in tiste na osnovi bitumna. Odstranitev objekta lahko zaupate tudi podjetju, ki se s tem ukvarja, a računajte, da boste za to morali odšteti v povprečju okoli 80 EUR/m2.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAston Martin napovedal 770 milijonsko investicijo v svoje težave
Naslednji članekJeep ponesreči pokazal svoj prihajajoči električni terenec

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.