Aptera, električni tricikel, ki bo konkurent Tesli in Fordu?

Štirinajst let nazaj se je javnosti predstavilo vozilo Aptera 2e. Izgledalo je kot manjše letalo s tremi kolesi in dvema sedežema. Po zaprtju podjetja, se zdaj Aptera vrača v električni podobi. Precej zanimive številke za podjetje in vozilo, ki mu ni v prvem »krogu« uspelo prodati niti enega primerka. Kako se bo Aptera zdaj zoperstavila javnosti?

Aptera ponovno ugledala luč sveta

Leta 2006 je luč sveta ugledal Aptera 2e. Vozilo s tremi kolesi je bilo videti zelo napredno in aerodinamično. Čeprav se trikolesniki štejejo pod motorje, vozniku v primeru Aptere ni bilo potrebno nositi čelade in podobnega. Zaprta kabina ima svoje prednosti. Takratna cena vozila je bila med 25 in 45 tisoč dolarji, odvisno od motorja. Električni, hibridni in bencinski motor, vsi so bili na voljo, a ne dolgo. Leta 2011 je podjetje zaprlo svoja vrata brez enega prodanega primerka.

Ustanovitelja podjetja pa se nista predala in zdaj je pred nami nova, prenovljena Aptera. V ponudbi bo le električna različica z več možnostmi. 25 kWh bo dovolj za 400 kilometrov, 40kWh za 640 kilometrov, 60kWh za 965 kilometrov in največja baterija, ki bo dosegla 1600 kilometrov.

Ustanovitelja podjetja Aptera
Ustanovitelja podjetja Aptera

Na strehi vozila bodo trije solarni paneli, ki bodo napajali vozilo za vsaj 90 kilometrov vožnje. Trje kvadratni metri solarne plošče bodo zbrali do 700 W energije. Pri tem bo veliko pomagala oblika in teža Aptere, ki je bolj kot ne zanemarljiva. Oblika ostaja ista kot leta 2006, dosegli pa so to, da je vozilo še lažje. Aptera ima komaj 800 kilogramov.

Aptera naj bi se uvrščala v cenovni razred med 25 in 35 tisoč dolarjev.

Aptera Has Launched

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRAptera
Prejšnji članekUstvarjena umetna koža, ki občuti enako kot človeška
Naslednji članekCene slikopleskarskih storitev v Sloveniji v letu 2021
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.