Ustvarjena umetna koža, ki občuti enako kot človeška

Elektronska koža ima pred svojim nastankom ogromno preprek. Občutljiva mora biti na spremembo temperature in na dotik. Skupina inženirjev POSTECH-a je razvila multimodalno ionsko-elektronsko kožo, ki je zmožna sprejemati oboje. Čuti vročino, hlad in dotik. Velik napredek pri posnemanju človeške kože je tako uspel ekipi, ki je svojo raziskavo že objavila v več znanstvenih revijah.

Nepremostljive zmožnosti človeške kože

Človeška koža ima v sebi množico receptorjev, ki našim možganom sporočijo občutek dotika, ščipanja ali vročine ali mrazu. Večina dosedanjih elektronskih kož je imela težavo prav pri sprejemanju teh občutkov. Človeška koža je »neuničljiva« in raztegljiva zaradi obilice elektrolitov, ki jih ima v sebi in točno s tem principom v mislih je ustvarjala ekipa strokovnjakov. Ustvarili so receptorje, ki so zmožno zaznati tako spremembo temperature kot dotik.

Umetna koža z receptorskimi zmožnostmi
Umetna koža z receptorskimi zmožnostmi

»Ko se kazalec dotakne elektronske kože, ta zazna dotik kot spremembo v temperaturi. In ko ta prst potisne proti koži, ta zazna to kot določen dotik,« je na preprost način razlagal Dr. Insang iz ekipe POSTECH.

»Ta raziskava je prvi korak pri odpiranju vrat podobnim elektronskim kožam, ki bodo imele v sebi elektrolite. Končni cilj je ustvariti umetno kožo, ki lahko zaznava okolico enako natančno kot naša. Tako bi lahko omogočili ponovni občutek tistim, ki so to izgubili zaradi bolezni ali drugih poškodb,« pa je povedal profesor Unyong Jeong, ki je del iste ekipe.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRScience Daily
Prejšnji članekFisker z letom 2022 vstopa v Evropo in Veliko Britanijo
Naslednji članekAptera, električni tricikel, ki bo konkurent Tesli in Fordu?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.