Android 12 s funkcijo odklepanja vozil

Pametno odpiranje avtomobilskih vrat s telefonom
Pametno odpiranje avtomobilskih vrat s telefonom

Android je najbolj razširjen operacijski sistem pametnih telefonov, ki trenutno poganja več kot tri milijarde pametnih naprav. Med druge, sorodne produkte pa štejemo tudi Android Auto, ki ga uporablja že več kot sto milijonov vozil. Ford, GM, Honda so le ena izmed podjetij, ki so sistem začeli vgrajevati v samo vozilo. Google pa si želi povečati vpliv in razširiti sam operacijski sistem v uporabo avtomobilov. Prve korake v to smer bo storil z novo nadgradnjo sistema, Androidom 12. Med funkcijami bo tudi odklepanje vozila s telefonom.

Android 12 s funkcijo odklepanja vozila

Google je potrdil, da bo ta funkcija na pametne telefone prispela s koncem tega leta. Funkcijo odklepanja vozila s telefonom bosta za začetek imeli le telefonski znamki Samsung in Pixel, med avtomobili pa bo prvi BMW. Sčasoma lahko pričakujemo širitev funkcije na večino znamk, tako telefonskih kot avtomobilskih.

Samo odklepanje avta preko telefona bi slonelo na funkciji NFC. Telefon se bo le prislonil ob vrata avtomobila in ta se bodo odklenila. Za telefone, ki uporabljajo funkcijo UWB pa boste lahko imeli telefon v žepu, saj dotik vrat in telefona ne bo potreben. Funkcija odklepanja bo vsebovala tudi posojanje virtualnega ključa družinskim članom oziroma osebam, ki jim boste posodili vozilo.

Odklepanje avtomobila s telefonom
Odklepanje avtomobila s telefonom bo možno iz več telefonov

Kmalu tudi na iOS?

Spomnimo, da je na začetku leta podobno funkcijo predstavil tudi Samsung, ko je predstavljal svoj novi Samsung Galaxy S21. Takrat so javnosti povedali, da skupaj s podjetji Audi, BMW, Ford in Genesis ustvarja odklepanje vozila prek pametnega telefona. Samsung ni delil podrobnosti, govori se le o avgustovskem izidu funkcije. Podjetje je tudi del sistemov CCC (Car Connectivity Consortium) in FiRa Consortium, kjer je prisoten tudi Apple. Tako lahko pričakujemo podobne funkcije tudi na Applovem sistemu iOS in drugih Androidovih, ki ne bi bile omejene le na »dvanajstko«.

Prejšnji članekZakaj je toplotna črpalka vodilni vir ogrevanja?
Naslednji članekGradite? Pripravite denarnice
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.