Gradite? Pripravite denarnice

Cene gradbenih materialov so se v zadnjem obdobju opazno zvišale in kot kaže, višanju cen ni konca.

Podražitve so bile najbolj občutne predvsem pri toplotnoizolativnem materialu in jeklu (od 20 do 44 odstotkov). Dražji je tudi les, končni kupci pa izpostavljajo tudi višje cene kritine, stripora, vijakov, oken, še ugotavljajo prie-gradbenik.si.

Višje cene gradbenega materiala nso sicer zapozneli učinek pandemije koronavirusa, ugotavljajo. Iz Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so sporočili, da je “dvig cen na trgu plastičnih in kovinskih gradbenih materialov v prvem trimesečju letošnjega leta je povzročilo pomanjkanje omenjenih materialov”. Na svetovnih trgih primanjkuje polimerov (materiala za plastične izdelke) ter jekla, kar se kaže v nedostopnosti teh materialov in pomanjkanju izdelkov. Zaradi drastičnega dviga cen polimerov in jekla so se močno podražili tudi ti izdelki. Drugi vzrok za dvig cen pa je podražitev naftnih derivatov, zaradi zmanjšanega črpanja na Bližnjem vzhodu.

Če se lotevate gradnje v tem času, računajte, da bo treba denarnico še nekoliko bolj na široko odpreti. Zanimivo pa je, da je povpraševanje po gradbenih delih kljub dvigu cen naraslo. Tako da bo verjetno tudi na mojstre, ki bodo za vas opravili delo, treba počakati dalj časa in za delo nekaj več odšteti.

Nekateri gradbinci v škripcih

Nekateri gradbinci, ki so sklenili pogodbe z investitorji pred krizo, so se znašli v velikih težavah. Dviga cen niso mogli predvideti, fiksne cene storitev v pogodbah pa so odščipnile (vse) zaslužke. Nekaj časa bodo morda lahko zdržali, prej ko slej pa bodo morali korak naproti stopiti tudi naročniki.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAndroid 12 s funkcijo odklepanja vozil
Naslednji članekBiološke čistilne naprave Active – 100-% varna naložba, brez servisov
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.