Ameriška mornarica bo žitarico uporabljala kot gorivo za bojna letala

Tehnologije obnovljivih virov energije na več področjih dosegajo implementacije v različne namene. Le še vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo obnovljivih virov energije začeli posluževati tudi v vojski – sisitemu, ki je sicer znan po velikem zanašanju na nafto.

Z ambicioznimi dolgoročnimi energetskimi cilji, je mornarica ZDA vodilna pri razvoju in uporabi alternativnih virov energije in energetske učinkovitosti. Nacionalni laboratorij Oddelka za energijo in obnovljivo energijo (NREL) se je povezal s podjetjem Cobalt Technologies, ki bo ameriški mornarici pomagal doseči novo zastavljeni cilj – ustvariti trajnostno, cenovno konkurenčno gorivo za reaktivna letala na letalonosilkah.

To jim bo uspelo z uporabo žitarice – proso. Gorivo iz prosa je najnovejši projekt, ki si ga Oddelek za energijo ameriške mornarice prizadeva vključiti v program obnovljivih biogoriv v vojaških in civilnih letalih ter vozilih, z namenom zmanjšanja stroškov financiranja goriva. Ena od ključnih sestavin za novo letalsko gorivo je proso, ki ga bodo obdelali v encimskih prebavnih reaktorjih za proizvodnjo fermentacijskih sladkorjev.

Projekt bo uporabljal tehnologijo podjetja Cobalt in ameriške mornarice, namen pa je, da se butanol pridobljen iz žita predela v letalsko gorivo. »Upamo, da bo novo Cobalt bio-gorivo za reaktivne motorje postalo stroškovno konkurenčna alternativa tradicionalnim letalskim gorivom in da bo tako ameriška vojska zmanjšala odvisnost od nafte,« je povedal inženir David Sievers, ki dela na projektu.

Projekt bi lahko privedel do velikih dobičkov v predelovalnih dejavnostih letalskih goriv v ZDA in večje število delovnih mest na podeželju. Uporaba biomase namesto nafte, nudi sledeče prednosti: izboljšanje energetske varnosti, manjša nihanja cen in zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.