Začela se je Kickstarter kampanja sončnega štedilnika za peko – SolSource

Vsakodnevno nas presenečajo novi ekološki izumi, ki bodo izboljšali naše življenje in prispevali k ohranjanju narave. Izum, ki so ga pred kratkim predstavili pri One Earth Designs in ki je že začel svojo Kickstarter kampanjo, vas preprosto mora navdušiti.

Gre namreč za štedilnik za peko, na katerem lahko pečete le s pomočjo sončne energije. Torej ne potrebujete ognja, plina ali elektrike – le ponev in sonce.

Marca letos so pri podjetju One Earth Designs prvič predstavili zasnovo njihovega paraboličnega sončnega štedilnika – SolSource. Podjetje je pred kratkim začelo zbirati denar preko strani Kickstarter.com. V prvem dnevu so že zbrali 9.000 dolarjev, danes pa imajo zbranih že več kot 22.000 dolarjev.

Za razliko od drugih sončnih kuhalnikov, ki imajo pomanjklivosti, kot je nestabilna gradnja ali izredno dolgo segrevanje, je SolSource zasnovan tako, da bo pripravljen za kuhanje v nekaj minutah, ima trajno in fiksno osnovo, prenese pa lahko 18 kilogramov teže, kar bi moralo zadostovati tudi za največje ljubitelje ameriških zrezkov.

Vsestranski kuhalnik SolSource vas prav tako ne omejuje na en slog kuhanja – z njim lahko kuhamo, pražimo, cvremo in ga uporabljamo za žar ali vok. Prav tako SolSource ne oddaja nikakršnih emisij ali škodljivih substanc – je popolnoma naraven način priprave sveže in okusne hrane.

Praktično edina trenunta pomanjkljivost SolSource štedilnika je velikost sončnega zbiralnika. Ta je precej velik in neroden, tako da ne bo primeren za manjše vrtove in za peko ob prikolici. Problem bo težko odpraviti, saj ravno ta sončna parabola zbira sončno energijo za peko. Če bodo v prihodnosti lahko odpravili še to pomanjklivost, bo to vsekakor obvezen pripomoček vsakega pravega kuharja. Sončni štedilnik naj bi bil kmalu na voljo za 150 dolarjev, oziroma 112 evrov. Projekt lahko podprete na sledeči povezavi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.