Ali pravilno skrbite za vaš pomivalni stroj?

Morda se zdi nenavadno, da bi čistili pomivalni stroj za posodo, saj ta namreč stalno čisti in bi potemtakem moral biti vedno čist. A resnica je daleč od tega. Tudi pralni stroj se s časom pošteno umaže, zaradi česar pa je okrnjena tudi njegova učinkovitost. Predstavljamo vam par enostavnih napotkov, kako skrbeti za vaš pomivalni stroj.

pomivalnem stroju se lahko hitro naberejo drobni koščki hrane, maščob in milni ostanki, ki se nahajajo v kotih pomivalnega stroja. Za začetek torej vzemite vlažno gobico in počistite stene, reže in vložke za posodo pomivalnega stroja. Tako boste poskrbeli za čistočo in preprečili neprijeten vonj v pomivalnem stroju.

 

Čiščenje notranjosti

Velik sovražnik pralnega stroja je vodni kamen, ki lahko zamaši šobe in ležaje vrtečih vetrnic. Prvi korak je zato čiščenje vrtečih vetrnic. Občasno zato preverite, če so zamašene izstopne šobe na vetrnicah. Če imate pomivalni stroj z možnostjo enostavne odstranitve vetrnice, to naredite in pod vročo vodo počistite umazanijo, ki se je tam nabrala. Če odstranitev ni možna, počistite vetrnico le površinsko. Na dnu stroja je vgrajen filter, ki varuje črpalko za vodo pred umazanijo. Ta umazanija lahko filter včasih zamaši. Po vsakem pomivanju preverite usedlino ostankov v filtru in po potrebi ga očistite pod tekočo vodo.

Stroj morate čistiti s sredstvi, ki so primerna za pomivalne stroje. Stroj lahko napolnite s čistilom in nato praznega zaženite pri najvišji temperaturi, da se ustrezno prečisti. Obrišite tudi tesnilo vrat in odstranite morebitne usedline.

Dodajanje soli in sredstva za izplakovanje

Ker ima voda v Sloveniji veliko vodnega kamna, potrebuje stroj pri svojem delovanju sol za mehčanje vode, sicer bi se po končanem pomivanju na posodi poznali sledovi vodenga kamna. Če soli za mehčanje vode zmanjka, pri nekaterih modelih na upravljalni plošči zasveti opozorilna lučka. Sol za mehčanje vode je posebna vrsta soli in ni enaka kuhinjski soli – te ne smemo vstaviti v pomivalni stroj. Sol med procesom pomivanja ne pride v stik s posodo, saj je namenjena samo čiščenju naprave za mehčanje vode, tako da sol očisti napravo za mehčanje in gre neposredno v odtok.

Vsak pomivalni stroj potrebuje tudi sredstvo za izplakovanje, ki omogoča, da se posoda v pomivalnem stroju posuši in da se na posodi ne pojavljajo lise. Pri pranju posode bodite torej pozorni tudi na sol za mehčanje vode in na sredstvo za izplakovajne.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.