Kaj izbrati: sušilni stroj s toplotno črpalko ali brez?

Hladnejše temperature in večja vlažnost zraka nam otežujejo sušenje perila zunaj oziroma na različnih stojalih v stanovanju ali hiši. Takšen način nam tudi sicer vzame več časa in zahteva od nas likanje celega kupa oblačil. Dandanes je tako v marsikaterem gospodinjstvu sušilni stroj že nepogrešljiv pripomoček, ki naše perilo posuši v precej krajšem času, ob uporabi različnih programov za preprečevanje mečkanja perila pa nam prihrani tudi kar nekaj likanja. Poleg tega je večina sušilnih strojev prijazna do tkanin, saj lahko uporabimo različne programe, ki se določeni tkanini povsem prilagodijo, in tako prispevajo k večji negi in daljši življenjski dobi naših oblačil. Se pa mnogi pri nakupu tega gospodinjskega pripomočka sprašujejo, katerega naj kupijo – sušilni stroj s toplotno črpalko ali brez?

Vrste sušilnih strojev

V grobem lahko rečemo, da je večina (običajnih) sušilnih strojev kondenzacijskih. Ti za segrevanje zraka uporabljajo električni grelec – za postavitev pri tem tako potrebujte le bližino električnega vtikača. Oprano mokro perilo se posuši z dovajanjem segretega zraka. Izločena vlaga (torej voda iz mokrega perila), se kot kondenzat nabere v posebni posodi, ki jo je treba po sušenju izprazniti. Če je sušilni stroj postavljen v bližini odtoka, se lahko, če cev za odvajanje kondenzata speljemo v ta odtok, izognete vsakokratnem praznjenju posode. Prav tako je potrebno o sušenju iz filtra odstraniti vlakna tkanin, ki se izločijo. Poraba električne energije je pri tej vrsti strojev nekoliko višja. Sušenje brez toplotne črpalke poteka hitreje.

Tudi sušilni stroji s toplotno črpalko so v večini kondenzacijski, vendar pa pri svojem delovanju uporabljajo stalno temperaturo, ki ne presega 50° Celzija. Zaprt krožni sistem omogoča, da se zrak s pomočjo toplotne črpalke segreje hitreje, pri čemer je močno zmanjšana izguba toploteIzločena vlaga se tekom sušenja zbira v posodi, medtem ko sušilni stroj preostali zrak reciklira in uporablja naprej. Nizke temperature, ki jih omogoča tehnologija toplotne črpalke, pa poleg tega tudi varujejo vlakna vašega perila. Zato lahko v stroju brez večjih skrbi posušite tudi občutljivo perilo. Če torej naletite na sušilni stroj s toplotno črpalko, vedite, da ta omogoča ohranjanje konstantne temperature in na ta način zagotavlja večji prihranek električne energije (pri nekaterih modelih celo do 50 %). Je pa nakup takšnega sušilnega stroja večje finančno breme, saj so dražji kot tisti brez toplotne črpalke, vendar na dolgi rok omogočajo veliko večji prihranek pri mesečnem strošku porabe elektrine energije.

Prednosti in slabosti

»Običajni« kondenzacijski sušilni stroj

➕ so cenejši za nakup

➕ sušenje je krajše (zaradi višjih temperatur)

➖ občutno višja poraba električne energije

➖ bolj grejejo prostor

Sušilni stroji s toplotno črpalko

➕ manj greje prostor okoli sebe

➕ občutno nižja poraba električne energije

➕ oblačila so zaradi nižjih temperatur bolj negovana in zaščitena

➖ višja cena za nakup

Prejšnji članekLunos praznuje 10. obletnico
Naslednji članekAirbus razvil tri letala, ki bodo prva brez emisij
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.