8 nasvetov pri poplavljenem avtomobilu, ki se jih morate držati

Nasveti pri poplavljenem avtomobilu
Nasveti pri poplavljenem avtomobilu Foto: amoklv iz iStock

Trenutno je v Sloveniji veliko število poplavljenih avtomobilov. Lastniki in vozniki si bodo seveda želeli na vsak način čimprej zagnati vozilo in se odpeljati po nujnih opravkih, a žal ne bo tako. Strokovnjaki namreč priporočajo, da se poplavljenega avta ne zaganja – vštevši avtomobila, ki ima znake poplavljenosti. Katerih 8 priporočil pri poplavljenih avtomobilih se je pametno držati?

1Ne zaganjajte motorja

Man with broken down car flat tire in the middle of the street

Poskus zagona poplavljenega avtomobila lahko povzroči hude poškodbe motorja. Voda se lahko pomeša z oljem in drugimi tekočinami, kar povzroči draga popravila ali celo zamenjavo motorja.

2Ne vozite avtomobila

A closeup of a car fuel gauge. 3d render
Foto: M-A-U iz iStock

Vožnja s poplavljenim avtomobilom lahko povzroči dodatno škodo na motorju, električnih sistemih in drugih ključnih komponentah. Najbolje je, da vozila ne premikate, dokler ni ustrezno pregledano in popravljeno.

3Ne prezrite nivoja poplav

BRISBANE, AUSTRALIA - March 30, 2017: Car stuck in floodwater in the suburb of Rocklea from huge rainfall as a result of Tropical Cyclone Debbie.

Če je nivo vode dosegel armaturno ploščo ali višje, je avtomobil verjetno utrpel znatno škodo. V takšnih primerih je bolje, da avto odvlečete k profesionalnemu mehaniku na oceno.

4Ne zanemarjajte električnega sistema

speedometer, car wallpapers, dashboard
Foto: qimono iz Pixabay

Poplavna voda lahko uniči električne komponente avtomobila, kar povzroči okvare in varnostne nevarnosti. Izogibajte se vklopu električnih sistemov, vključno z lučmi, radiem in električnim pomikom stekel, dokler vozilo ni temeljito preverjeno.

5Ne pozabite na notranjost

Nasveti pri poplavljenem avtomobilu
Foto: amoklv iz iStock

Tudi če se voda umakne, je lahko notranjost avtomobila še vedno vlažna. Bakterije in plesen se lahko hitro razrasteta v vlažnih razmerah ter povzročita zdravstvene težave in neprijetne vonjave. Notranjost temeljito očistite in posušite, da preprečite te težave.

6Ne domnevajte, da je po umiku vode vse v redu

New Brunswick, NJ USA - September 2, 2021: City of New Brunswick flooded after Hurricane Ida. The flooded roadways and highways of the City of New Brunswick, NJ after flooding from hurricane Ida.

Škoda zaradi poplav morda ni vedno takoj očitna. Voda lahko povzroči korozijo in rjo, ki lahko trajata nekaj časa, preden se pojavita. Avtomobil naj pregleda usposobljen mehanik, da oceni obseg škode.

7Ne odlašajte s stikom s svojo zavarovalnico

calculator, calculation, insurance
Photo by stevepb on Pixabay

Če je vaš avto zavarovan proti poplavam ali vodni škodi, se čim prej obrnite na svojo zavarovalnico, da začnete postopek odškodnine. Zavarovalnice trenutno priporočajo, da oddate zahtevek kar online in da stopite v stik s svojim zavarovalnim agentom na daljavo.

8Ne poskušajte popravljati sami, če nimate izkušenj

Hand of car mechanic with wrench. Auto repair garage. mechanic works on the engine of the car in the garage. Repair service. Concept of car inspection service and car repair service.

Ukvarjanje z avtomobili, poškodovanimi v poplavah, zahteva strokovno znanje in specializirana orodja. Če ga poskušate popraviti sami, lahko pride do dodatnih težav in varnostnih tveganj. Najbolje je, da popravilo opravi profesionalni mehanik.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekTo početje v poplavljenem avtu strokovnjaki odsvetujejo!
Naslednji članekSe je bolje tuširati s hladno ali toplo vodo?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.