Se je bolje tuširati s hladno ali toplo vodo?

Woman showering under water jet
Foto: Pheelings Media iz iStock

Za nekatere ni boljšega občutka kot topel tuš, drugi pa se radi tuširajo s hladno vodo. Ob tem se seveda pojavi vprašanje, kaj je bolje za zdravje?

Cold Shower Vs. Hot Shower: Which Is Better?

Tako tuširanje s hladno vodo kot tudi tuširanje s toplo vodo imata svoje koristi. Če vas zanima, katera metoda tuširanja je boljša za vas, si morate najprej odgovoriti na vprašanje, kaj želite s tuširanjem doseči. Predstavljamo nekaj prednosti tuširanja s hladno in tuširanja s toplo vodo.

Tuširanje s hladno vodo

Čeprav se morda hitra prha s hladno vodo ne zdi tako sproščujoča, ima lahko več zdravstvenih koristi kot vroča prha. Za začetek hladna voda lahko izboljša pozornost in celo izboljšuje razpoloženje.

Close up Bare Young Woman Reacting While Taking Cold Shower with Arms Crossing Over her Chest and Eyes Closed.
Foto: LarsZahnerPhotography iz iStock

Znanstveniki razlagajo, da hladna voda povzroči nizkonivojski stresni odziv imunskega sistema, kar pomaga okrepiti odpornost. Zato se lahko vaše telo bolje odzove, ko je napadeno z okužbo. Študija iz leta 2016 je vključevala udeležence, ki so se najprej tuširali s toplo vodo, a nato postopek zaključili s hladno vodo v intervalu od 30 do 90 sekund. Primerjava skozi daljše obdobje je pokazala, da so tisti, ki so se tuširali s hladno vodo na koncu tuširanja, pokazali 29 % manjše število bolniških odsotnosti zaradi bolezni na delovnem mestu.

Kljub temu je priporočljivo, da se hladnemu tuširanju v času bolezni izognete, dokler se ne počutite bolje, saj hladna voda ne more pomagati pri ozdravitvi obstoječe bolezni ali okužbe.

Tuširanje s toplo vodo

Čeprav so za mnoge od nas tuširanja s toplo vodo bolj priljubljena, so z dermatološkega vidika nezaželena, saj hitreje odstranjujejo naravna olja na koži. Z vidika kože pretehtajo negativne strani toplih tušev. Topli tuši lahko izsušijo kožo, še posebej, če imate kronično stanje, kot je ekcem. Poleg tega lahko topli tuši povzročijo srbež, saj spodbujajo sproščanje histamina – snovi, ki povzroča srbeč občutek. Kljub težavam s kožo so lahko topli tuši uporabni v določenih primerih.

contrast shower with water stream, blue tonning
Foto: nikkytok iz iStock

Topli tuši pomagajo sprostiti mišice in izboljšati okrevanje po vadbi. Študija iz leta 2014 je ugotovila, da je potopitev nog v toplo vodo za 45 minut pred vadbo zmanjšala poškodbe mišic in bolečino po vadbi. Topel tuš tudi pomaga pri odmašitvi zamašenega nosu. Sluz v grlu in nosu se namreč zmehča zaradi pare, ki jo ustvari vroča voda. Vendar lahko ta para predstavlja nevarnost za tiste s kroničnimi pljučnimi boleznimi, kot so kronični bronhitis, cistična fibroza ali huda astma.

Še ena dokazana prednost tuširanja s toplo vodo je, da lahko vroča kopel ali tuširanje za približno 20 minut pred spanjem izboljšata kakovost spanja. Študija iz leta 2019 je ugotovila, da kopanje ali tuširanje pri temperaturi 40 °C do 43 °C – približno 90 minut pred spanjem – pomaga naravno pripraviti telesni cirkadiani ritem na spanje, kar vam pomaga hitreje zaspati in izboljšati kakovost spanja.

Tako hladna kot topla voda imata svoje pprednost. Priporočamo, da kombinirate uporabo obeh, saj je v tem primeru najboljša zlata sredina.

Prejšnji članek8 nasvetov pri poplavljenem avtomobilu, ki se jih morate držati
Naslednji članekItalijanska znamka na vrhu Stellantisovega seznama najbolj prodajanih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.