To početje v poplavljenem avtu strokovnjaki odsvetujejo!

BRISBANE, AUSTRALIA - March 30, 2017: Car stuck in floodwater in the suburb of Rocklea from huge rainfall as a result of Tropical Cyclone Debbie.
Foto: igorcorovic iz iStock

Ene najhujših poplav v zgodovini Slovenije so terjale človeška življenja in povzročile več stomilijonsko škodo na infrastrukturi, nepremičninah, kmetijskih zemljiščih in tudi na vozilih, ki so se nahajala na poplavljenih območjih, pa naj bo to v zalitih garažah ali na prostem. Strokovnjaki so tako zedinjeni pri nasvetu, ki se ga naj držijo vsi lastniki poplavljenih vozil.

Ne zaganjajte motorja poplavljenega avta

Ključno priporočilo strokovnjakov glede zalitih vozil je: »Ne zaganjajte motorja, ampak pokličite vleko, da vozilo odpelje v preverjeno servisno delavnico, kjer bodo serviserji zmočene dele vozila razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala.«

Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko.

»Če vozilo ni bilo povsem zalito, ga je treba z vleko odpeljati v preverjeno servisno delavnico, da bodo serviserji zmočene dele razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala,« je povedal vodja AMZS servisne dejavnosti Jurij Kočar. K temu je dodal: »Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko. Poplavna voda namreč lahko, poleg blata, prinese še drugo umazanijo, tudi fekalne odplake, ki so praviloma kisle in zato do sestavnih delov vozil zelo agresivne.«

New Brunswick, NJ USA - September 2, 2021: City of New Brunswick flooded after Hurricane Ida. The flooded roadways and highways of the City of New Brunswick, NJ after flooding from hurricane Ida.
Foto: Sarah J Lee iz iStock

Nazadnje je še izpostavil: »Če je vozilo še poplavljeno, upoštevajte navodila pristojnih. Počakajte, da se voda umakne, in nato pokličite vleko.« Pri tem pa je dodal tudi priporočila za električne avtomobile. Pri teh so visokonapetostni sklopi električnih vozil pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo že ob izključitvi vozila. Pogonska baterija nima potenciala proti zemlji in zato za zdravje in življenja ljudi ni nevarna. Glede drugih delov poplavljenih električnih vozil pa velja enako kot pri vozilih s termičnimi motorji.

Ne zavlačujte s kontaktiranjem zavarovalnice

Če je vaš avto zavarovan proti poplavam ali vodni škodi, se čim prej obrnite na svojo zavarovalnico, da začnete postopek odškodnine. Škoda zaradi poplav morda ni vedno takoj očitna. Voda lahko povzroči korozijo in rjo, ki lahko traja nekaj časa, da se pojavita. Avtomobil naj pregleda usposobljen mehanik, da oceni obseg škode.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRamzs
Prejšnji članekTo so gospodinjski aparati, ki porabijo noro veliko energije, tudi ko ne delujejo: izklopite jih, ko niso v uporabi
Naslednji članek8 nasvetov pri poplavljenem avtomobilu, ki se jih morate držati
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.