15. november se bliža, ne tvegajte kazni

Prenovljene oznake na pnevmatikah v Evropski uniji
Prenovljene oznake na pnevmatikah v Evropski uniji

Le še nekaj dni imate časa, da preobujete jeklenega konjička. 15. november je zakonsko določen dan, od katerega moramo imeti svoje jeklene konjičke obute za zimo.

Kam z izrabljenimi pnevmatikami?

Zimska oprema je obvezna med 15. novembrom in 15. marcem, oziroma tudi prej ali kasneje, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali če je vozišče poledenelo. Ker izrabljene pnevmatike velikokrat pristanejo na divjih odlagališčih, preverite, kam jih lahko odnesete, da ne bodo breme okolju.

Vulkanizer ali serviser

Fizična oseba, ki je zamenjavo pnevmatik opravila pri vulkanizerju ali serviserju, lahko izrabljene pnevmatike prepusti njemu. Uredba o ravnanju z odpadlimi gumami v 7. členu določa, da mora serviser gume prevzeti brezplačno, če vam je opravil storitev vzdrževanja vozila, razen če  jih želite obdržati. Lahko vam storitev tudi zaračuna. To lahko stori v primeru, ko staro gumo zamenja z gumo, za katero ni dokazila, da jo je prvič dal v promet proizvajalec, ki zagotavlja zbiranje izrabljenih gum v skladu s prej omenjeno uredbo.

Na odpad

V zbirnem centru komunalnega podjetja lahko izrabljene pnevmatike odda vsaka fizična oseba brezplačno. Omejitev je le količinska, in sicer lahko brezplačno oddate do 50 kg izrabljenih pnevmatik.

Ne naročajte odvoza kosovnih odpadkov za odvoz pnevmatik!

V Ljubljani je odvoz kosovnih odpadkov enkrat letno brezplačen, potrebno ga je naročiti prek naročilnice. Avtomobilske gume poleg gospodinjskih odpadkov, stavbnega pohištva (okna, vrata itd.), gradbenih odpadkov, zemlje, listja in vej ter nevarnih odpadkov NE sodijo med kosovne odpadke! Zato ta možnost odpade.

Če kupujete nove gume, preverite ocene na testipnevmatik.si

Na spletni strani  testipnevmatik.com si lahko ogledate ocene in mnenja o pnevmatikah, prav tako je oceno možno tudi podati. Spletna stran je sicer del večje platforme tyretest.com, gre za mednarodno spletno stran, na kateri je do sedaj zbranih več kot pol milijona ocen in mnenj.

Vsekakor je pnevmatike, njihov način delovanja in osnovne značilnosti vredno dobro poznati ali vsaj vedeti kje najti ustrezno informacijo o vaših pnevmatikah, ko jo potrebujete.  Označbe pnevmatike se sicer nahajajo na njih samim, na tej povezavi pa si lahko ogledate kaj posamezna označba sploh pomeni.

Globe

Globa za voznike brez zimske opreme je od 40 do 500 evrov, zaradi hujših kršitev lahko sledi odvzem točk. Za pravne osebe, samostojne podjetnike ali posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, je kazen lahko 1000 evrov. Neočiščen sneg z vozila vas lahko stane 200 evrov.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPogoste napake pri kurjenju s poleni
Naslednji članekKlimatizacija v letalu Boeing 727 na vrhu hotela!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.