S pomočjo vulkana do obnovljive in poceni energije

Ameriški znanstveniki iz Seattle AltaRock Energetike so objavili načrte, da bodo posegli po enem najmočnejših naravnih virov energije – vulkanski lavi.

V vulkan na predelu centralnega Oregona bodo zlili približno 90 milijonov litrov vode. Voda naj bi prišla na površino kot para, ki jo bo mogoče uporabiti za pridobivanje obnovljive in poceni energije – brez eksplozivnih stranskih učinkov, povezanih z aktivnimi vulkani, in brez tekoče magme.

 

AltaRock Energy in njihovi partnerji Davenport Newberry Holdings LLC upajo, da bodo z novim načinom pridobivanja energije okrepili zanimanje za izkoriščanje obnovljive geotermalne energije. Njihov projekt je ustvaril veliko zanimanja, tako da je denar v projekt vložilo celo ameriško Ministrstvo za energijo, ki je vložilo 21,5 milijonov dolarjev oziroma skoraj 17 milijonov evrov in Google, ki je skupaj z drugimi vlagatelji vložil 6,3 milijona dolarjev oziroma slabih 5 milijonov evrov.

 

“Vemo, da je vroče tam,” je povedala Susan Petty, predsednica AltaRock. “Veliko vprašanje pa je, ali jo bomo znali ekonomsko izkoristiti”.


Trenutno v vulkan zlivajo okoli 3.000 litrov vode vsako minuto. Projekt je stalno pod nadzorom s strani ameriške vlade, saj gre za prvi tak projekt in morajo biti upoštevani visoki varnostni standardi. V neposredni bližini vulkana sicer ni nobenega poseljenega mesta, vendar pa ljudi skrbi predvsem, da ne bi znanstveniki po nepotrebnem sprožili kakšnega potresa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.