Dve nizozemski inovaciji na področju urbane fotovoltaike

Nizozemska ima okoli 25.000 kilometrov kolesarskih stez in njeni prebivalci so znani po najbolj množični uporabi koles v Evropi. Razlogov zato je sicer več, dva najpomembnejša pa sta ugodna konfiguracija terena, ter dobro razvita kolesarska infrastruktura.

V preteklih tednih je Nizozemska nadgradila svojo mrežo kolesarskih poti z dvema inovacijama, in sicer s prvo kolesarsko stezo, ki proizvaja elektriko, ter “nočno stezo” katera črpa navdih z umetniške slike Van Gogha.

Fotovoltaična kolesarska steza je prekrita s paneli, velikimi 3,5 x 2,5 metra, ti imajo posebno protizdrsno površino, trenutno pa je prvi odsek dolg 100 metrov. V prvih 16 dneh je steza tako proizvedla 140 kilovatnih ur električne energije, takšen odsek pa bo v enem letu proizvedel dovolj energije za porabo treh do štirih gospodinjstev. Projekt je trenutno še v tesni fazi, razvoj in izvedba pa sta stala 3 milijone evrov.

Drugo inovacijo predstavlja osvetljena steza, katere površina vsebuje “svetleče kamne”, ki ponoči oddajajo dovolj svetlobe za varno vožnjo. Kamni so seveda LED svetilke, vzorec pa je dobil navdih v znani sliki slikarja Van Gogha Zvezdnato nebo. Gre za svojevrsten poklon umetniku, saj se steza nahaja v Barbantu, v okrožju, kjer se je Van Gogh rodil. LED svetilke energijo za delovanje ponoči črpajo iz fotovoltaičnih panelov, ki so nameščeni ob robu kilometer dolge steze.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.