Dve nizozemski inovaciji na področju urbane fotovoltaike

Nizozemska ima okoli 25.000 kilometrov kolesarskih stez in njeni prebivalci so znani po najbolj množični uporabi koles v Evropi. Razlogov zato je sicer več, dva najpomembnejša pa sta ugodna konfiguracija terena, ter dobro razvita kolesarska infrastruktura.

V preteklih tednih je Nizozemska nadgradila svojo mrežo kolesarskih poti z dvema inovacijama, in sicer s prvo kolesarsko stezo, ki proizvaja elektriko, ter “nočno stezo” katera črpa navdih z umetniške slike Van Gogha.

 

Fotovoltaična kolesarska steza je prekrita s paneli, velikimi 3,5 x 2,5 metra, ti imajo posebno protizdrsno površino, trenutno pa je prvi odsek dolg 100 metrov. V prvih 16 dneh je steza tako proizvedla 140 kilovatnih ur električne energije, takšen odsek pa bo v enem letu proizvedel dovolj energije za porabo treh do štirih gospodinjstev. Projekt je trenutno še v tesni fazi, razvoj in izvedba pa sta stala 3 milijone evrov.

 

Drugo inovacijo predstavlja osvetljena steza, katere površina vsebuje “svetleče kamne”, ki ponoči oddajajo dovolj svetlobe za varno vožnjo. Kamni so seveda LED svetilke, vzorec pa je dobil navdih v znani sliki slikarja Van Gogha Zvezdnato nebo. Gre za svojevrsten poklon umetniku, saj se steza nahaja v Barbantu, v okrožju, kjer se je Van Gogh rodil. LED svetilke energijo za delovanje ponoči črpajo iz fotovoltaičnih panelov, ki so nameščeni ob robu kilometer dolge steze.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.