Znanstveniki prvič odkrili živa bitja 149 metrov pod Antarktiko

Antarktika

Znanstveniki so na Antarktiki v eni od sladkovodnih rek odkrili roj rakom podobnih bitij kar 149 metrov pod ledeno površino. Njihov cilj je bil preučiti reko v predelu ledene police Ross (Ross Ice Shelf), da bi videli, kako so nanjo vplivale podnebne spremembe. Na njihovo presenečenje so naleteli na živa bitja, ki so se prosto gibala pred njihovimi kamerami. V sporočilu za javnost so bitja opisali kot amorfna – torej spadajo v isto družino kot raki, jastogi in pršice.

“Nekaj časa smo mislili, da je nekaj narobe s kamero, a ko se je fokus izboljšal, smo opazili roj členonožcev, velikih približno 5 mm,” je dejal profesor fizične oceanografije pri Novozelandskem nacionalnem inštitutu za raziskave vode in atmosfere (NIWA) Craig Stevens.

“Bili smo navdušeni, saj prisotnost vseh teh bitij pomeni, da je na raziskovanem mestu očitno pomemben ekosistem. Nekaj vzorcev vode smo odnesli nazaj v laboratorij, da bi pogledali DNK in druge lastnosti vode, in tako ugotovili, zakaj je edinstvena, saj smo odkrili nekaj, česar ni bilo zaznati v drugih sistemih v bližini,” je še dodal Stevens.

Čeprav so se znanstveniki zavedali, da so pod Antarktiko prisotna sladkovodna jezera in reke, fizičnih študij o bitjih še nikoli ni bilo. To je prvič, da so raziskovalci preučevali eno od sladkovodnih teles pod ledom.

Ekosistem je prvi opazil vodja projekta Huw Horgan, izredni profesor za geofizično glaciologijo v Antarktičnem raziskovalnem centru na Univerzi Victoria v Wellingtonu. Prvič so ga zaznali med preučevanjem satelitskih posnetkov ledene police, ko je Horgan opazil estuarij pod ledeno polico, ki je prvi znak obstoječega ekosistema.

Prejšnji članekSte že poskrbeli za vgradnjo klimatske naprave?
Naslednji članekNova regulacija cen goriv bo stopila v veljavo z 21. junijem
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.