Nova regulacija cen goriv bo stopila v veljavo z 21. junijem

fuel, gauge, gasoline
Photo by Clker-Free-Vector-Images on Pixabay

Po napovedi premierja Roberta Goloba bo Vlada RS pripravila nabor ukrepov, ki se nanašajo na cene pogonskih goriv. Nova pravila za oblikovanje cen na bencinskih servisih bodo začela veljati 21. junija. Po novi ureditvi bi morali za liter dizla odšteti okvirno 1,8 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa dobrih 1,7 evra.

“Vlada bo znova uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostila marže in cene na avtocestah. Nova pravila za oblikovanja cen na bencinskih servisih bodo začela veljati 21. junija,” je na novinarski konferenci pojasnil premier Robert Golob in dodal, da bodo cene s strani države regulirane za obdobje enega leta. Trgovci bodo zunaj avtocest cene še naprej lahko določali sami. V zadnjem letu in pol se je sicer nafta podražila za približno 75 odstotkov.

Regulacija marž na bencinskih servisih zunaj avtocest bo začela veljati s torkom, 21. junijem. Marže in cene na avtocestah pa bodo sproščene.

Omejitev marže

Vlada je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina. Po 17. avgustu pa za dizel 0,0983 evra na liter in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra na liter. Golob je še dodal, da želijo z ukrepi razbremeniti tiste ciljne skupine, ki so zaradi draginje najbolj na udaru. Ukrepi bodo sicer dokončno usklajeni v prihodnjem tednu.

Če bi vladna uredba v veljavo stopila že včeraj, bi za liter dizelskega goriva odšteli 1,80 evra. Kot je še dodal Golob, bi za 95-oktanski bencin skladno z uredbo včeraj odšteli malo več kot 1,70 evra. Danes je treba za liter dizla zunaj avtocest odšteti 1,67 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,56 evra. V skladu z novimi cenami bi poln 50-litrski rezervoar stal 7,5 evra več kot zdaj.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZnanstveniki prvič odkrili živa bitja 149 metrov pod Antarktiko
Naslednji članekNovi Peugeot 408 bo razkrit že junija

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.