Znanstveniki predvidevajo konec letnih časov kot jih poznamo

Famous heart-shaped wine route in beautiful autumn colors, wonderful vineyards near Maribor, close to the Austrian border in  Slovenia
Foto: baratroli iz iStock

Če živite v srednjih geografskih širinah Zemlje, ste navajeni doživljanja štirih tradicionalnih letnih časov: zime, pomladi, poletja in jeseni. Bivanje v teh dveh pasovih, ki se raztezata od 30 do 60 stopinj severne in južne geografske širine, ponuja precej več raznolikosti od vremena kot na ekvatorju, kjer obstajata praktično samo vroče sušno obdobje in vroče deževno obdobje. Podobno je tudi na višjih geografskih širinah, kjer prebivalci doživijo hladno zimo z dolgimi temnimi nočmi in nekoliko manj hladno poletje z daljšim dnevno-svetlobnim obdobjem.

Evropske zime postajajo vse krajše.
Foto: helivideo iz iStock

Če želimo biti tehnično natančni, obstajata dejansko dva različna načina opredelitve letnih časov. Obstaja astronomski način, ki temelji na spremembi dolžine dnevov, ki jo povzroča relativna nagnjenost Zemljine osi, ko kroži okoli Sonca. V tem sistemu je zima obdobje med zimskim solsticijem – najkrajšim dnevom v letu – in pomladnim enakonočjem 22. decembra, ko sta dan in noč približno enako dolga, kar se zgodi okoli 21. marca. Pomlad traja od pomladnega enakonočja do poletnega solsticija 22. junija, ki je najdaljše obdobje dnevne svetlobe. Poletje traja od takrat do jesenskega enakonočja 23. septembra, še en dan, ko sta svetloba in tema enaki. Nato jesen traja do zimskega solsticija.

Po drugi strani pa je meteorološka metoda obstajala vsaj od sredine 20. stoletja in je veliko preprostejša. Leto je razdeljeno na štiri dele, tako da je zima december-januar-februar, pomlad marec-april-maj, poletje junij-julij-avgust in jesen september-oktober-november. Raziskava iz leta 1983, ki jo je izvedel podnebni raziskovalec Kevin Trenberth, je pokazala, da se meteorološka opredelitev bolj ujema z opazovanjem vremena v celinskih regijah severne poloble, medtem ko se astronomski opis bolje ujema z dejanskim stanjem nad oceani v južni polobli.

Podnebne spremembe močno vplivajo na letne čase

Podnebne spremembe, ki jih večinoma povzroča človeška dejavnost, se igrajo s tradicionalnim konceptom štirih letnih časov. Znanstveniki so ugotovili, da se, ko se planet segreva, tropske območje širijo za 0,1 do 0,2 stopinje geografske širine na desetletje, tako da se kraji, ki so nekoč imeli štiri letne čase, premikajo k temu, da imajo le dva. Toda tudi v regijah s štirimi letnimi časi so se spremenili vzorci vremena in temperature. V Evropi se prehod iz hladnega zimskega vremena v tople pomladne temperature dogaja prej kot v preteklosti, obdobje zimskega vremena pa je krajše in na splošno milejše.

One of the most famous travel destination in Slovenia. Blooming water lily flowers on the lake and cute Pilgrimage church on the island in background, Bled, Slovenia, Europe
Foto: Janoka82 iz iStock

Podnebne spremembe, ki jih povzroča podaljševanje sezone, skupaj s splošnim trendom segrevanja, vas morda spravijo v dvom, ali bi koncept štirih letnih časov lahko nekega dne postal zastarel. Trenberth ne vidi, da bi se lahko zgodilo kaj takega, vendar se lahko definicija letnih časov spremeni. Še vedno bomo imeli zimo, pomlad, poletje in jesen v srednjih geografskih širinah – vendar bodo časovni premiki in trajanje drugačni.

“Ključna točka pa je ideja štirih letnih časov, ki jih razumem kot dva skrajna letna časa, poletje in zima, ter dva prehodna letna časa,” pravi Trenberth. Dodaja še: “Poletje ni samo temperatura, ampak tudi značaj vremena – več konvektivnih pojavov, neviht itd., v primerjavi z zimskimi ekstratropskimi nevihtami, hladnimi frontami itd. Ena analiza celo predlaga, da so poletja zdaj za 13 dni daljša, zime pa so za 20 dni krajše kot nekoč.”

Prejšnji članekBodite previdni pri nakupu novega iPhona! Apple potrdil tole napako…
Naslednji članekKoliko virusa COVID-19 izdihne oboleli? Za okužbo je dovolj vožnja z dvigalom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.