Koliko virusa COVID-19 izdihne oboleli? Za okužbo je dovolj vožnja z dvigalom

Low angle portrait of two young coworkers chatting in glass elevator at modern office building
Foto: SeventyFour iz iStock

Virus, ki povzroča COVID-19, se širi po zraku. Vendar pa ni dobro določeno, koliko virusa ljudje izdihnejo med potekom okužbe.

Da bi določili natančne številke, je strokovnjak za vonjave Gregory Lane s sodelavci analiziral več kot 300 vzorcev izdihanega zraka od 43 ljudi, ki so imeli COVID-19, in jih spremljal skoraj tri tedne. Ravni so se razlikovale med posamezniki in nekateri ljudje izločajo velike količine virusa, včasih celo več kot 800 kopij virusnega RNA na minuto. V povprečju so udeleženci 8 dni po začetku simptomov izdihavali 80 kopij na minuto.

Coronavirus cells in an electron microscope. 3D illustration
Foto: AltoClassic iz iStock

Gregory Lane s Northwestern University Feinberg School of Medicine v Chicagu in njegovi sodelavci še vedno raziskujejo kolikšen odstotek izdihanega virusnega RNA izvira iz virusov, ki se še lahko razmnožujejo v telesu druge osebe. Znanstveniki še ne vedo, koliko virusa je potrebno za okužbo. Vendar pa na podlagi novih podatkov ekipa ocenjuje, da bi lahko oseba z visoko stopnjo izločanja virusa v zaprtem prostoru potencialno izdihnila dovolj virusa za okužbo druge osebe v približno 20 sekundah, kar naredi povprečno vožnjo z dvigalom precej tvegano. Z osebo s povprečno stopnjo izločanja bi okužba lahko trajala nekoliko manj kot štiri minute.

Nova študija, ki bo objavljena v reviji eLife, zagotavlja dragocene informacije, ki jih ne morejo zagotoviti zgolj brisi iz nosu in enkratni poskusi z aerosoli, pravi raziskovalka nalezljivih bolezni Kristen Coleman. Brisi vzamejo vzorec le enega dela dihalnih poti, medtem ko mnogi eksperimente z aerosoli merijo količino virusa, ki ga ljudje izločajo med govorjenjem, petjem ali glasnim branjem, pa tudi med dihanjem, samo v enem trenutku okužbe.

Ekipa Gregorija Lanea je razvila preprosto in poceni orodje – v bistvu gre za plastičen ustnik, pritrjen na zaprto cev – ki so ga udeleženci odnesli domov in vanj dihali po deset minut naenkrat. To je omogočilo ekipi, da je enostavno zbirala vzorce v daljšem časovnem obdobju in spremljala, kako se izločanje spreminja med okužbo. “Vendar pa izdelano orodje nima natančnosti naprednih strojev v laboratorijih in bolnišnicah,” pravi Coleman z Univerze v Marylandu, Fakultete za javno zdravje v College Parku. Tudi vrhunec 876 kopij virusnega RNA na minuto, viden v novi študiji, bi lahko bil podcenjen za več redov velikosti, pravi.

V novi študiji so tisti, ki so poročali o hujših simptomih, običajno izdihavali več virusa. Kljub temu pa so tudi asimptomatski ljudje ali tisti z blagimi primeri izdihavali pomembne količine virusnega RNA. Tako cepljeni kot necepljeni ljudje so izdihavali podobne ravni.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention trenutno priporočajo, da se ljudje, ki so rahlo bolni ali asimptomatski, izolirajo za vsaj pet dni in nato še pet dni nosijo maske. Lane bi ponudil drugačen nasvet: “Če bi me prijatelji ali družina vprašali, bi rekel, da bi se morali izolirati do osmega dneva.”

Prejšnji članekZnanstveniki predvidevajo konec letnih časov kot jih poznamo
Naslednji članekSmrdljivci vdirajo v domove. Kako se jih znebiti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.