Okolju prijazne baterije, brez živega srebra

Verjetno se vsi zavedamo, da so baterije, oziroma baterijski vložki, eden najbolj nevarnih odpadkov, katere le reko kdo pravilno odvrže. Razlog temu je, da vsebujejo živo srebro, ki je lahko izredno strupeno, če se sprosti iz baterije. Pri Sony-ju se tega zavedajo in zato so naredili baterije, ki ne vsebujejo živega srebra.

Sony je že leta 2005 predstavil svojo vejo ploščatih baterij brez živega srebra, ki so primerne za ure, kalkulatorje, igrače, itd. Leta 2010 pa je ponudbo še dodatno razširil. Ključno pri Sony baterijah je, da so varne, a ob tem ne žrtvujejo zmogljivosti.

“V Sonyu smo prepričani, da imamo pomembno vlogo pri ohranjanju našega planeta, zato smo investirali v inovativne tehnologije, ki so koristne za okolje in naše potrošnike,« pravi gospod Henry (Hakuyu) Yoh, direktor video-medijskega in energijskega centra.

Danes, Sony proda letno približno 300 milijonov Silver oxide in Mini alkalnih baterij po svetu. Z uvedbo okolju prijaznih baterij, brez živega srebra, Sony ocenjuje zmanjšanje uporabe slednjega za kar 470 kilogramov letno.

Kako delujejo njihove baterije? Mini Baterije uporabljajo cink za anodo, mangan dioksid kot katodo in alkalni elektrolit. Cink, ki se uporablja kot aktivator v anodi, se raztopi v alkalni raztopini. Cink povzroča  elektrolizo v elektrolitih, ustvarja vodikov plin, ki povzroča povečan notranji pritisk in širitev akumulatorske celice. Živo srebro je učinkovito pri preprečevanju korozije cinka, zato se dodaja v baterije. A pri Sony-ju so to pomanjkljivost in potrebo po živem srebru v baterijah odpravili s pomočjo dveh postopkov – tehnologije za zadrževanje vodikovega plina in uporabo hidrofilna za absorbcijo plina.

Vsak majhen korak k varovanju okolja je pomemben. Če boste uporabljali baterije brez živega srebra, boste prispevali svoj majhen delček. Sony baterije brez živega srebra lahko dobite pri podjetju Andeco iz Nove Gorice, katero organizira tudi odlaganje odpadnih baterij in njihovo reciklažo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.