ZDA: Najbolj zelene stavbe v letu 2014 (2. del)

preteklem prispevku smo si pogledali pet od desetih stavb, ki so po mnenju Ameriškega inštituta za arhitekturo prišle v ožji izbor kot najbolj zelene stavbe leta 2014 v ZDA. V nadaljevanju je še pregled druge polovice stavb. Vse stavbe povezuje vgradnja naprednih sistemov in težnja k čim večji uporabi trajnostnih tehnologij.

Pravni center John in Frances Angelos

Pravni center John in Frances Angelos je pred kratkim preselil v nove prostore. Je v središču mesta Baltimore, v stavbi pa so učilnice in pisarne Pravne fakultete, administracija ter celotna knjižnica – vse pod eno streho.  Stavba je zasnovana tako, da optimalno izkorišča naravno prezračevanje in dnevno svetloboReciklira tudi odpadne vode, zaradi nizkih stroškov električne energije v Baltimoru pa na objektu niso vgradili noben obnovljiv oziroma alternativni vir energije.

Fundacija David in Lucile Packard

Fundacija David in Lucile Packard je pred kratkim preselila svoj sedež na novo lokacijo. Z novo stavbo v  Los Altos, Kalifornija, so prejeli tudi uradni certifikat s strani inštituta International Living za energetsko certificiranje, da gre za največjo nič-energijsko zgradbo na svetu do sedaj. Objekt ima senčila v več nivojih, kar omogoča optimalno senčenje in kontrolo bleščanja, odet pa je tudi v skoraj nepredušen ovoj stavbe, ki pomaga ohranjati relativno konstantno temperaturo. Že po enem letu delovanja se je izkazal z energetsko pozitivno bilanco.

Trajnostna drevesna hišica

Primerno poimenovana Trajnostna drevesna hišica, ki je v gozdu, pri Bechtel Reserve v Zahodni Virginiji, je odličen primer prostora, ki temelji na sožitju z naravo. Drevesna hišica je bila zgrajena za ameriške skavte in služi kot lokacije za izobraževanje ter druženje. Sodniki AIA so pri hišici opazili in pohvalili zelene tehnologije, kot so fotovoltaična elektrarna, dve vetrni turbini, zbiralnik za deževnico in čiščenje odpadne vode.

Carinska postaja ZDA – Kanada

Carinska postaja ZDA – Kanada, ki se nahaja ob meji Minnesota – Kanada, vsebuje carinski urad in urad za zaščito meje. Kompleks se ogreva s pomočjo toplotne črpalke in ima fasado, iz trajnostno pridelane cedre ter sistem za zbiranje deževnice.

Zdravstveni oddelek na Državni univerzi Arizone

Zdravstveni oddelek na državni univerzi Arizone je primer rekonstrukcije, ki je obstoječo stavbo preoblikoval z uporabo novih tehnologij v bolj prijetno in učinkovito. Projekt je vključeval rušenje več delov obstoječih stavb, ki sestavljajo Zdravstveni oddelek ter namestitev energetsko učinkovitejše gradbene konstrukcije. Kompleks se lahko pohvali tudi z lastno fotovoltaično elektrarno in zbiralnikom deževnice, uporablja pa tudi programsko opremo za energetsko upravljanje objekta. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.