ZDA: Najbolj zelene stavbe v letu 2014

Ameriški inštitut za arhitekturo je razkril svoj izbor desetih najboljših zelenih stavb leta 2014 v ZDA. Podobno kot v lanskem izboru, so sodniki tudi letos sestavili seznam zanimivih objektov, ki vključuje tudi nekaj manj znanih projektov, kot so zatočišče za brezdomce, drevesna hišica in celo nič-energijska sodna dvorana.

Bud Clark Commons
V okviru desetletnega prizadevanje za zmanjšanje brezdomstva v Portlandu, Oregon, predstavlja stavba Bud Clark Commons varno mesto za ljudi na prehod iz spanja na ulicah, do normalnega življenja v svojem domu. Stavba ima dnevni center, podporne storitve, 90 začasnih postelj in 130 opremljenih apartmajev, ki služijo kot trajna stanovanja. Zelena tehnologija v tem projektu vključuje recikliranje odpadne vode, ogrevanje vode s pomočjo sonca in rekuperacija odpadne toplote odpadnega zraka.

Bushwick Inlet Park
Projekt Bushwick Inlet Park predstavlja prvo fazo načrta za preoblikovanje predela Brooklyna, in sicer nabrežje Williamsburg. Idej temelji na preoblikovanju industrijskega degradiranega območja v javni park. Doslej so uredili otroška igrišča, učilnice, javne ustanove in stavbo vzdrževanja parka. Park je pridobil tudi veliko stavbo večnamenskega centra, ki ima zeleno streho,  poleg tega pa z nameščenimi fotovoltaičnimi paneli, proizvede polovico celotne električne energije, porabljene v stavbi. Druge zelene funkcije vključujejo toplotno črpalko, zbiranje deževnice, ter namakalni sistem.

Rekonstrukcija Edith Green-Wendell Wyatt stavbe
Stolpnica Edith Green-Wendell Wyatt (EGWW) je upravna stavba prvotno zgrajena leta 1975. V okviru nedavne posodobitve so poskušali ustaviti staranje stavbo in jo nadgraditi s sodobnimi energetsko učinkovitimi tehnologijami. Prenova je odlično uspela, saj je stolpnica na dobri poti, da postane ena izmed najbolj energetsko učinkovitih stavb v ZDA. EGWW ima fasado nadgrajeno z novimi senčniki, ki omejujejo toplotno sevanje, fotovoltaično elektrarno in sistem zbiranja deževnice na strehi.

SUNY-ESF Fakulteta okoljskih študij in gozdarstva
Fakulteta SUNY-ESS za okoljske študije in gozdarstvo je najstarejša institucija tega tipa v ZDA, ki se osredotoča na natančne študije okolja. Njen novi kampusni center spodbuja poučevanje in raziskovanje, ter predstavlja del ambiciozne zaveze fakultete, da doseže popolno nevtralnost ogljika do leta 2015. Kampus je bil zgrajen s predelano kovino za skodlasto kritinorecikliranih betonskih blokov, ter trajnostno pridelanega lesa. Zelena streha, fotonapetostni paneli, ogrevanje vode s sprejemniki sončne energije in zelo učinkovit sistem za zbiranje deževnice so bili nameščeni v objekt.

Upravna stavba in sodišče Wayne N. Aspinall
Prvotno stavba pošte, zgrajene leta 1918 je sedaj stavba sodišča Wayne N. Aspinall v Grand Junction, Colorado, ustrezno posodobljena z trajnostnimi tehnologijami. Po poročanju celo tako učinkovito, da predstavlja eno od najbolj energetsko učinkovitih zgodovinskih stavb v državi. Na strehi je namaščena fotovoltaična elektrarna, objekt se ogreva z geo-vrtino, v energetsko učinkovito LED tehnologijo pa je posodobljena vsa razsvetljava.

 

>>> Nadaljevanje “ZDA: Najbolj zelene stavbe v letu 2014”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.