Žar na sončno energijo, s katerim lahko pečete tudi ponoči

Poletje je letni čas hrane na žaru. Žar je pomembno orodje za piknike, prijateljska druženja ali pa le za pripravo preproste večerje. Novi Wilson žar pa vam omogoča, da pripravite okusno hrano le z uporabo sončne energije – torej brez plina, kurjenja drv ali elektrike. In kar je pri vsem tem najbolje – pečete lahko tudi ponoči!

Običajna priprava žara z ognjem okolju ni najbolj prijazna, saj sprošča emisije in vpliva na kvaliteto zraka (peka na drva lahko povzroči bolezni dihal). Dosti bolje je zato, če lahko pripravite okusno žar hrano s pomočjo sončne energije. Glavna pomanjkljivost sončnih žarov je vedno bila, da potrebujejo sonce. Podnevi ob močnem soncu pa vroča hrana z žara pogosto ne tekne. Bolj namreč paše proti večeru, ko se malo stemni in ni več tako vroče. Z novim Wilson sončnim žarom pa je mogoče peči tudi ponoči!  

 

Tehnologija v Wilson žaru izkorišča sončne žarke in shrani tako pridobljeno latentno toploto, s katero je mogoče peči kar 25 ur potem, ko se toplota shrani. Litijska baterija v žaru shrani toploto, ki se nato sprosti v obliki gorilnika za žar.  

“Obstaja veliko sončnih kuhalnikov ,” pravi Wilson, “vendar jih presenetljivo ni veliko, ki bi uporabljali latentno toplote za kuhanje hrane.”

Če bo šlo vse po sreči in bo Wilsonov žar prodajna uspešnica, potem bomo čez nekaj let verjetno vsi pekli s pomočjo sonca in uživali v okolju čisti peki, namesto v sajastem zadimljenem zraku in težavah s preostalo žerjavico.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.