Obama predlagal 8 milijard dolarjev posojil za “čista” fosilna goriva

Premog danes velja za najbolj okolju škodljivo fosilno gorivo, ki pa je žal v obeh svetovnih velesilah (ZDA in Kitajska) še vedno najbolj uporabljen vir energije. A kot kaže se tega problema v ZDA zavedajo in bodo poskušali znižati škodljive posledice premoga na okolje.

Ameriški predsednik Barack Obama je tako pred kratkim Ministrstvu za energijo predlagal program vreden 8 milijard dolarjev, katerega cilj bo zmanjšati emisije toplogrednih plinov v državi, ki nastanejo v večji meri zaradi pretirane uporabe fosilnih goriv (premog in nafta) v industriji. Program naj bi znižal količino sproščenega ogljikovega dioksida in sproščene odpadne toplote, ki nastane pri rabi fosilnih goriv.

 

Sekretar ameriškega Ministrstva za energijo Ernest Moniz je povedal: “Premog in ostala fosilna goriva še vedno zagotavljajo 80% naše energije in 70% električne energije ter bodo ostala pomemben del naše prihodnosti.”

Moniz je bil tudi jasen, da država ne more preprosto izklopiti svoje proizvodnje premoga in naftnih objektov ter jih takoj zamenjati z obnovljivi in čistimi viri energije. A čeprav je spodbudno, da se denar vlaga v zmanjševanje emisij, pa se ne moremo znebiti občutka, da se s tem program le še podaljšuje ameriška odvisnost od fosilnih goriv (nafte in premoga). Toliko bolj to bode v oči glede na zadnje novice, ko smo poročali, da so v ZDA na račun vesoljskih programov izredno skrčili proračun za obnovljive vire energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.