Zakaj Turki odlagajo s podpisom sporazuma o Turškem toku?

Medvladni sporazum med Moskvo in Ankaro o gradnji plinovoda Turški tok in dogovor o nižji ceni plina morata biti podpisana istočasno po oblikovanju nove turške vlade, je dejal Minister za energijo in naravne vire Taner Yildiz.

“Z Rusijo smo se dogovorili, da 10,25 % popust na ceno plina velja od 1. januarja. Tako bomo prihranili približno milijardo dolarjev na leto. Zdaj je treba podpisati. Toda ruska stran je obljubila, da bo dogovor podpisala ob istem času kot sporazum o Turškem toku. Medtem ko so ta vprašanja neodvisna, za nas to ni problem,” je dejal Yildiz v intervjuju za tiskovno agencijo Anadolu.

 

Po njegovem mnenju, je Ankara načrte trase poteka kopenskega dela plinovoda Turški tok dobila prepozno, a po drugi strani, je Turčija zamudila z dovoljenjem za izvajanje tehničnih testov za morski odsek plinovoda. Minister je dejal, da stranke še niso dosegle dogovora o vseh zadevah, poroča RIA Novosti.

 

“Vendar se bomo dogovorili. Medvladni sporazum o projektu je treba ratificirati v parlamentu, ampak Turčija mora pred podpisom oblikovati novo vlado,” je dejal Yildiz.

 

Gazprom in turški Botas sta se že dogovorila za popust pri ceni ruskega plina. Ta bo znašal 10,25 %.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.