Interdisciplinarno: klimatske spremembe, trajnostni razvoj in sistemska biologija

Po najnovejših ugotovitvah znanstvenikov iz Univerze Exeter, bi se lahko skrivnost za cenejšo in učinkovitejšo sončne energije skrivala v krilih metulja.

Z opazovanjem metuljev vrste repin belin in načina, kako postavi krila pred letenjem, da zbira sončno toploto, so znanstveniki ugotovili, da bi s posnemajem položaja V metuljevih kril, lahko povečali proizvodnjo PV električne energije za skoraj 50 %.

Metuljeva sposobnost leta v oblačnih dneh je omejena zato, ker te žuželke energijo za letenje dobivajo od sonca. A repin belin lahko leti tudi ob oblačnih dneh, predvsem zaradi položaja kril, ki zbira sončno svetlobo na trupu in pospeši proces segrevanja za “polnjenje” moči.

S posnemanjem teh podatkov in njihovo uporabo v fotovoltaični tehnologiji, je znanstvenikom uspelo ustvariti nov lahek material, ki je v položaju V in zbira sončno svetlobo na fotovoltaičnih panelih. Testiranje je pokazalo, da se je proizvodnja električne energije v nekaterih primerih povečala za neverjetnih 50 %.

Profesor Tapas Mallick, glavni avtor raziskave, je sklenil: “Uporaba biomimikrije v inženirstvu ni novost. Kljub temu nam te interdisciplinarne raziskave kažejo nove možnosti za razvoj poceni električne energije, proizvedene s pomočjo fotovoltaike.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.