Zakaj hoditi bosi?

bosa noga v travi

Že od malih nog, ko se učimo prvih korakov, je priporočljivo, da čim več časa preživimo bosi. Seveda so tako živeli že naši predniki, danes pa je tega vse manj. Vroče umetne podlage, nevarni odpadki pa tudi vse manjša »odpornost« naših stopal so le nekateri od razlogov, zakaj smo bosonogo hojo morali nadomestiti in stopala zaščititi z obutvijo. Seveda bi nas gledali po strani, če bi se po opravkih odpravili bosi (izjema je bosonoga obutev). A poletje, narava, plaža, morje … so idealna priložnost, da dovolimo našim stopalom, da zopet pridejo v stik s tlemi. Zakaj je tako dobro hoditi bos?

Nekakovostna obutev

Naša stopala so nadvse fascinantna. Sestojijo iz 26 kosti in 33 različnih členkov, v njih pa se končuje več kot 7000 živcev. Ob tem dnevno nosijo vse breme našega telesa. Ko jih obujemo, je zato nadvse pomembno, da je obutev kakovostna. A nemalokrat se zgodi, da ne posežemo po ortopedskih čevljih. Zato bo za naša stopala – in posledično hrbtenico – pravi oddih, če jim ponudimo malo svobode.

Bosonoga hoja za boljše ravnotežje

Ko hodimo bosi, se izboljša naše ravnotežje, saj dobi naše telo »stik« neposredno s tlemi. Ena od funkcij naših nožnih prstov je tudi ravnotežna, zato to dejstvo niti ne preseneča. Pa ne samo ravnotežje, vsesplošno samozavedanje telesa se izboljša.

moški, ki bos hodi po plaži
Plaža je super priložnost, da našim stopalom podarimo nekaj svobode

Vpliva na celo telo

Ko hodimo bosi lahko pozitivno vplivamo na celo telo – povečamo moč v nogah, izboljšamo držo hrbtenice, pospešimo cirkulacijo, izboljšamo delovanje kolen, kolkov in jedra telesa, celo ojačamo mišice, ki podpirajo spodnji ledveni del.

Zastonj refleksna masaža

Refleksna masaža stopal je zaradi točk na podplatih, ki regenerirajo celo telo, izredno priljubljena. Z bosonogo hojo pa na različnih površinah te točke stimuliramo in dobimo brezplačno masažo.

Posledično lahko hoja brez čevljev izboljša imunski sistem in vsesplošno boljše počutje.

Daje občutek svobode

Nikakor pa ne moremo zanemariti niti občutka svobode, ki nam ga daje bosa hoja. Seveda pa se je vseeno potrebno primerno zaščititi tam, kjer je to potrebno. Zato je najbolj priporočljivo, da bosi hodite na poznanem in preverjenem terenu.

Prejšnji članekZakaj smo brez denarja?
Naslednji članekNapotki za zalivanje trate poleti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.