Nov izum na področju vetrne energije!

Pisali smo že o izumu podjetja SheerWind, ki je izumilo novo vetrno turbino s kar 600 odstotki boljšim izkoristkom. V igro za bolj učinkovito vetrno energijo se spušča tudi podjetje Poduhvat, s svojim modelom vetrne turbine, ki naj bi proizvedla petkrat več energije, kot klasična vetrna turbina.

Podjetje Poduhvat, s sedežem v Londonu, je razvilo nov model vetrnih turbin (kodno ime Whetar), za katere trdijo, da lahko proizvedejo do petkrat več energije kot tradicionalne vetrne turbine z rotorjem enake velikosti. Whetar turbina z obratno rotacijo rotorjev je popolnoma tiha in lahko ustvarja do 43,8 MWh (megavatnih ur) energije na leto z manj kot 50 odstotno obremenitvijo.

Turbina ima dva vrteča rotorja, ki se vrtita v nasprotni smeri. S tem izničita rotacijske sile drug drugega, kar bistveno zmanjša vibracije in naredi turbino bolj primerno za urbana območja. Osrednji del sistema ustvarja območje visokega tlaka okoli turbine, območje z nižjim tlakom pa je zunaj turbine – to deluje kot lijak za sesanje zraka v turbino. Zrak z nizko hitrostjo tako še dodatno pospešuje oba rotorja.

Whetar je vetrna turbina, ki ima precej manjše rotorje in praktično deluje brez hrupa. Zaradi tega bi te vetrne turbine lahko našle svoje mesta tudi v urbanih območjih, na drogovih za luči ali strehah stavb.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.