Za podjetno pomlad gradnje, energetike, komunale, obrti in trajnostnih energij!

Pomladni sejem bo od 26. do 29. marca 2015 v Gornji Radgoni gradil čisto in obnovljivo prihodnost. Ponujal bo izjemen nabor vrhunske gradbene mehanizacije, izdelke in storitve za gradnjo in prenovo objektov, za izrabo obnovljivih virov energije, za urejanje okolice ter komunalno dejavnost. Predstavljal bo obrtne spretnosti in izobraževal za graditeljske in trajnostne poklice. Sočasni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN bo navduševal s trajnostnimi tehnologijami in zelenimi inovacijami. Spodbujal bo razvoj zelenih delovnih mest ter socialno podjetništvo.

POMLADNI SEJEM GRADBENIŠTVA, ENERGETIKE, KOMUNALE IN OBRTI

POMLADNI SEJEM sooblikujejo sejem gradbeništva MEGRA, ki se razvija v Gornji Radgoni že več kot 30 let, sejem energetike ENGRA, sejem komunale, urejanja okolje in ekologije KOGRA ter Pomurski obrtno-podjetniški sejem POS.

GRADBENIŠTVO

Dobro zastopana bodo področja gradbene opreme, orodij za obrt in gradbeništvo, kritin in stavbnega pohištva. Pomen lesa v gradbeništvu in domu bo poudarila razstava  Čar lesa, na kateri s svojimi dosežki sodelujejo dijaki srednjih poklicnih in strokovnih šol z lesarsko usmeritvijo.

 

ENERGETIKA

K izkoriščanju nepovratnih finančnih spodbud občanom v naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v domovih bodo vabili ponudniki toplotnih črpalk, fotovoltaike, geotermalne energije, kotlov na biomaso, izolacij ter klimatizacija stavb.

 

KOMUNALA IN UREJANJE OKOLICE

Predstavitev komunalne mehanizacije in opreme bo dopolnjevala ponudba čistilnih naprav in sodobnega ravnanja z odpadki. Za prijetno in koristno zaljšanje okolice doma bodo poskrbeli ponudniki kosilnic ter drugega orodja in opreme.

OBRTNA ULICA

Obrtna ulica bo nudila nasvete, izdelke in storitve članov območnih obrtno-podjetniških zbornic Pomurja ter predstavila poklice zidarja, tesarja, kleparja- krovca, slikopleskarja, dimnikarja, mizarja, avtoserviserja,  voznika, strojnika gradbene mehanizacije in elektro- poklice. Predstavitve Pomurskih obrtnikov bodo tesno povezane s predstavitvijo šolstva in usmerjene v večanje zanimanja za izobraževanje na graditeljskem in obrtnem področju. V petek, 27. marca bodo Obrtno ulico v sodelovanju območnih obrtno-podjetniških zbornic ter Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota obiskali učenci višjih razredov devetletke. Spoznavali bodo poklice, se v obrtnih spretnostih preizkušali sami ter se med sabo pomerili na tekmovanju v ustvarjalni nalogi.

 

PREDSTAVITEV GRADBENEGA IN TRAJNOSTNEGA IZOBRAŽEVANJA

Na razstavnih prostorih srednjih poklicnih in strokovnih šol ter visokošolskih in univerzitetnih izobraževalnih ustanov z živimi predstavitvami sodelujejo dijaki, študentje in profesorji, od katerih bodo lahko mladi pridobili verodostojno in osebno informacijo o izbiri perspektivnega nadaljevanja izobraževanja.

 

Študentje Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru bodo popestrili predstavitev izobraževalnih programov s prikazom projekta gradnje mostov iz špagetov ter napovedali šesto mednarodno tekmovanje v lomljenju mostov iz špagetov, ki bo meseca maja v Mariboru. Dijaki so v petek, 27. marca 2015 ob 12. uri, vabljeni, da iz špagetov izgradijo svoj model mostu, ki bo testiran glede nosilnosti do porušitve. Predstavljen bo 6 metrski kovinski most, s katerim so študentje na mednarodnem tekmovanju v načrtovanju in gradnji jeklenih mostov »Design and Construct 2014«, osvojili 2. mesto, in je moral prenesti obtežbo 1250 kg. Prikazan bo študentski projekt Povidaco, ki je s pomočjo video materiala sposoben šteti prometni tok z visoko natančnostjo. Na ogled bodo programska orodja, ki se uporabljajo pri izdelavi mikrosimulacij prometnih tokov in se nanašajo na rekonstrukcijo ali novogradnjo samostojnih križišč ali sistema križišč ter drugih prometnih infrastrukturnih objektov. Razstavljeni bodo modeli lesenih montažnih hiš z vizijo sodobne leseno-steklene hiše za leto 2030 v sklopu predmeta »Lesene energijsko učinkovite stavbe« ter dela s področja načrtovanja ter optimizacije pasivnih in nizkoenergijskih hiš.

 

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo s svojimi študenti predstavila projekte ohranjanja naravnega okolja in sooblikovanja zdravega in kakovostnega življenjskega grajenega okolja za posameznika in družbo kot celoto. Prikazani bodo različni poskusi, modeli in projekti, kot npr. brezpilotni letalnik FlyEye, ki so ga izdelali študenti geodezije in je izredno učinkovit pri zajemanju prostorskih podatkov. Z modelom podtalnice si bo mogoče ogledati osnovne zakonitosti gibanja podzemne vode ter širjenja onesnaženja pod površjem Zemlje, ki lahko povzroči veliko gmotno škodo in ogrozi človeška življenja. Na ogled pa bodo tudi druge zanimivosti s področja gradbeništva, ob katerih se bodo obiskovalci naučili, da je ustrezno načrtovanje objektov in naprav ter njihova umestitev v prostor še kako potrebna.

 

Visoka šola na Ptuju se bo predstavila kot edina šola v Sloveniji, ki ponuja izredni študij Bionike v tehniki. Visokošolski strokovni program, ki zajema področje bionike kot interdisciplinarne vede, se sistematično ukvarja s tehnično uporabo konstrukcij in procesov po zgledu narave ter biologijo povezuje z različnimi področji tehnike, matematike, fizike, elektronike, mehatronike, biomehatronike, arhitekture in ekonomije.  Na sejmu bodo predstavili tudi zavod Revivis, ki je ustanovitelj Visoke šole na Ptuju.

 

Šolski center Velenje, elektro-računalniška in rudarska šola se bo predstavil z  učilom – čistilno napravo, ekoremediacijskim kotičkom sobnih rastlin in hotelom za žuželke ter izdelki iz odpadne električne opreme (ecodesign).

 

TRAJNOSTNE PERSPEKTIVE – SEJEM GREEN

Sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN bo povezal inovativne snovalce, ponudnike, gospodarske družbe, znanstvene institucije, vladne in nevladne ustanove ter uporabnike človeku, družbi in naravi prijaznih tehnologij, znanja, izdelkov in storitev.

Da je prihodnost lahko le zelene barve in zgrajena trajnostno, bodo prepričevali naravni gradbeni materiali, električni avtomobili in vozila ter varčni elektromotorji, biobarve, pasivna klimatizacija in mladi inovatorji, podjetniki oz. Start-Up podjetja, ki bodo predstavila svoje izdelke, ki imajo močan zelen pridih. Institut Jožef Stefan bo predstavil tehnologijo Fotokatalitskega mikroreaktorja za čiščenje vode in zraka. Ta z imobiliziranim titanovim dioksidom omogoča hitro in učinkovito razgradnjo organskih nečistoč v vodi in zraku pod vplivom UV svetlobe. Miniaturizirani sistem je uporaben tudi za merjenje onesnaženosti vode preko spremljanja kemijske potrebe po kisiku (KPK). Konoplja, volna in drugi naravni materiali bodo dokazali svojo uporabnost v gradbeništvu, v domu in oblačilih. Predstavljena bo tudi inovativna prikolica – sušilnica za zrnje in konopljo domače izdelave.  Na voljo bodo semena in sadike iz slovenske ekološke pridelave, visoke gredice in bio vrtni program. Spoznali bomo lahko okoljske prednosti 3D tiska in inovativna učila. Socialna in ekološka podjetja, društva in zadruge bodo ozaveščale za varovanje okolja, za humane ekonomske odnose in odgovorno potrošnjo.

STROKOVNI POSVETI

Naj naštejemo le najpomembnejše strokovne dogodke. Ministrstvo za okolje in prostor organizira strokovne posvete o povezovanju potencialov za prehod v zeleno gospodarstvo, o elektro-mobilnosti ter o celoviti prenovi stavb v kontekstu trajnostne gradnje. Inštitut za javne službe v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin organizira tradicionalni komunalni posvet KOGRA 2015: Povezujemo za razvoj komunale. Gradbeni Inštitut ZRMK in Obrtno-podjetniška zbornica sta pripravila strokovni posvet z naslovom Kontrola kakovosti – pogoji za dobro izvedena dela. Predstavilo se bo Slovensko združenje za informacijsko modeliranje v gradbeništvu. Društvo zeliščarjev Pomurje bo obravnavalo zelišča v bioekonomiji v zeleni ekonomiji z inovativnimi sistemi, tehnologijami in socialnimi pristopi. Strokovni posvet: Karierna rehabilitacija, vključujoča družba v smeri krožnega gospodarstva in zelenih delovnih mest – izziv vsakega podjetja prihodnosti organizira Razvojna zadruga Etri. Mariborska razvojna agencija – Evropska podjetniška mreža je pripravila mednarodno kooperacijsko srečanje »MEET4BUSINESS«. Problemska konferenca Zveze ekoloških gibanj Slovenije bo spregovorila o tem, “Kakšen zrak dihamo – kakovost zraka v Pomurju in Sloveniji”. Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja so pripravile strokovno srečanje obrtnikov in podjetnikov s področja gradbeništva. Amarant in društva Ajda pa bodo spregovorili reševanje problemov na ekološki način pri pridelavi zelenjave.

Sejem bo odprt od 9.00 do 18.00 ure, oz. 29. 3. do 17.00 ure.


Enodnevna vstopnica stane 4,00 €. Vsi, ki bodo prinesli s sabo vsaj  5-10 kg starega papirja ali vsaj 5 uporabnih kosov oblačil, bodo upravičeni do nakupa vstopnice s 50% popustom, torej 2,00 € za vstopnico. Enodnevna vstopnica za učence, dijake in študente bo 2,00 €. Vstopnice s popustom za odrasle v skupinah nad 20 oseb bodo 3,00 €. Vstopnice za učence, dijake in študenti v skupinah nad 20 oseb bodo 1,00 € (Popusti se ne seštevajo!). Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine. Parkirnine ni!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.