Za najmlajše: Toplotna energija

Toplota je oblika energije. Uporabljamo jo za veliko stvari, kot je ogrevanje naših domov in kuhanje hrane.

Toplotna energija se lahko prenaša na tri načine:

  • s prevajanjem toplote,
  • s konvekcijo in
  • s sevanjem toplote.

Prevajanje toplote

Prevajanje poteka takrat, ko se energija prenese direktno iz ene točke v drugo. Če s kovinsko žlico mešamo juho v loncu na štedilniku, se bo žlica segrela. Toplotna energija se iz vroče juhe, ki obdaja žlico, prenaša na hladnejšo površino žlice.

Kovine so odlični prevodniki toplote energije, les in plastika, nista. “Slabe” prevodnike imenujemo tudi izolatorji. Zato so običajno kuhinjski lonci in ponve izdelani iz kovine, medtem ko so ročaji izdelani iz plastike.

Konvekcija

Konvekcija je premikanje plinov ali tekočin iz hladnejše točke na toplejšo točko. Če bi bil lonec za juho narejen iz stekla, bi lahko videli gibanje konvekcijskih tokov v posodi. Toplejša juha se pomakne navzgor, stran od ogrevane površine na vrh posode, kjer je hladneje. Hladna juha iz vrha posode se premakne na mesto, ki ga je zapustila toplejša juha. Juha v posodi kroži.

Veter, ki ga čutimo, ko smo na prostem, je pogosto posledica konvekcijskih tokov. To mogoče najbolje razumemo z občutenjem vetra, ko stojimo blizu morja. Topel zrak je lažji od hladnega zraka, zato se ta dviga. Čez dan, se hlade zrak nad vodo pomakne proti kopnemu zato, da zamenja topel zrak, ki se je na kopnem segrel. Ponoči se smer spremeni, površina vode je toplejša, medtem ko je površina zemlje na kopnem hladnejša.

Sevanje toplote

Sevanje je zadnja oblika premikanja toplotne energije. Sončna svetloba in toplota nas ne moreta doseči s prevajanjem ali konvekcijo, ker je vesolje skoraj popolnoma prazno. Tam ni ničesar, kar bi pripomoglo k prenosu energije iz sonca na zemljo.

Sončni žarki potujejo v ravni liniji, imenujemo jih tudi toplotni žarki. Premikanju toplote na tak način pravimo sevanje.

Ko sončna svetloba zadene zemljo, se sevanje absorbira in odbije. Temnejše površine absorbirajo več sevanja, medtem ko svetlejše površine sevanje odbijejo. Zao se v vročih poletnih dneh vas manj segreje, če nosite svetlejša ali bela oblačila.

Preberite še druge članke iz zbirke “Za najmlajše”:

Naslednja novica: Biomasa

Pretekla novica: Obnovljiva in neobnovljiva energija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.