Nove okoljske direktive in spremembe na Kitajskem

Kitajska danes še vedno velja, poleg ZDA, za eno največjih onesnaževalk na svetu. To gre predvsem na račun njene težke in elektronske industrije, ki še vedno v večji meri deluje na premog, ki velja za vir energije, ki najbolj onesnažuje okolje. A nove okoljske direktive, ki jih sprejema Kitajska znajo to stanje kaj hitro spremeniti.

Ljudska Republika Kitajska je tako po prejetju šokantnega poročila o letnih škodljivih izpustih, ki jih proizvede njena industrija, začela sprejemati intenzivne spremembe. Državno vodstvo je na prioritetno listo postavilo vlaganja v obnovljive vire energije – predvsem v sočno in vetrno energijo. V prihodnjem letu bo Kitajska vložila kar 65,1 milijard dolarjev v čisto in obnovljivo energijo.

 

Veliko direktiv pa so začeli sprejemati tudi na področju okoljske zakonodaje. Tako bodo predvsem zmanjšali stopnje dovoljenega onesnaževanja okolja. Te stopnje pa se bodo letno zmanjševale. Cilj je, da bi čim večji del kitajske industrije uporabljal obnovljive vire energije in se odrekal uporabi premoga.

 

S temi koraki Kitajska nazorno zavzema stališče, da ne bo čakala na ZDA pri okoljskih spremembah, temveč da bo sama prevzela iniciativo. Medtem ko se v ZDA še vedno borijo za uveljavitev zakona o čistem zraku pa je Kitajska tega sprejela po hitrem postopku in predvidela izredno stroge kazni. Morda celo prestroge, saj večkratnim kršiteljem grozi tudi smrtna kazen!

Kitajska se je kot kaže odločila, da ne želi biti država z največjo stopnjo onesnaženosti na svetu. Glede na njeno tehnologijo, denarno moč in odločenost, ki jo ta narod premore, jim bo to zagotovo uspelo. Na vrh pa se bodo kot kaže zopet povzpele ZDA, kjer se, zaradi močnih lobijev fosilne energije in nafte, okoljske direktive in spremembe uveljavljajo le počasi.   

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.