Za najmlajše: Sončna energija

Sonce proizvaja energijo že več kot milijardo let. Brez sonca ne bi bilo življenja na Zemlji. Sončna energija se prenaša s sončnimi žarki (sončno sevanje), ki dosežejo Zemljo. Ta energija se lahko pretvori v druge oblike energije, kot sta toplotna in električna energija.

Leta 1830 je britanski astronom John Herschel uporabil koncentrator sončne toplote (naprava, ki sončno svetlobo koncentrira v eno točko) za kuhanje hrane med ekspedicijo v Afriki. Danes ljudje sončno energijo uporabljajo za veliko stvari.

 

Sončna energija se lahko uporablja za proizvodnjo toplote in električne energije
Ko sončno energijo (ali toploto) zberemo, lahko to energijo uporabimo za:

  • pripravo tople sanitarne vode: za uporabo v domovih, zgradbah ali bazenih;
  • ogrevanje prostorov: stanovanja, rastlinjaki ali poslovne zgradbe;
  • pridobivanje elektrike: fotovoltaične elektrarne ali sončne termoelektrarne.


Sončna energija se lahko pretvori v električno energijo na dva načina:

1) Fotovoltaične elektrarne, so zgrajene iz večjega števila sončnih celic, ki sončne žarke spreminjajo v električno energijo.

2) Sončne termoelektrarne, ki proizvajajo električno energijo, tako da s koncentriranjem sončne energije segrevajo voda v paro, ki služi za poganon turbine, ki je priključena na generator.  

 

Prednosti sončne energije

Proizvodnja energije s pomočjo fotovoltaičnih elektrarn neposredno ne onesnažuje okolja. Gre torej za izredno čisto obliko pridobivanja električne energije. Fotovoltaične elektrarne so tudi izredni enostavne za zgraditi, postavimo pa jih lahko tudi na streho zgradbe. Tako lahko vsako gospodinjstvo samo pridobiva svojo električno energijo. Izredno uporabne so tudi kot otočni sistemi. Posenost otočne elektrarne je v tem, da deluje avtonomno in ni priključena na električno omrežje, ta pa se uporablja predvsem na težje dostopnih lokacijah kjer ni javne električne infrastrkture – torej za oddaljene kmetije, vikende, gorske brunarice, koče, …

Pomanjkljivosti sončne energije

Večje sončne elektrarne potrebujejo veliko površino. To pa lahko vpliva na naravni habitat – na živali in rastline, ki tam živijo. Za proizvodnjo sončnih celic se uporablja ista tehnologija, kot pri proizvodnji silicijevih čipov za računalnike – uporabljajo se okolju škodljive kemikalije. To lahko seveda vpliva negativno tudi na okolje.

Poleg tega količina sončne svetlobe, ki pride na površino Zemlje ni konstantna. Količina se razlikuje glede na lokacijo, čas dneva, letni čas in vremenske razmere. Ta neenakomerna osončenost pa seveda lahko vpliva tudi na učinkovitost pridobivanja sončne energije.

 

Vendar pa kljub nekaterim pomanjkljivostim nad sončno energijo ne smemo obupati. Gre za enega najbolj učinkovitih, trajnih, mobilnih in čistih načinov pridobivanja energije. To je treba ceniti in pridobivanje sončne energije v prihodnosti le še povečati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.