Uspešno zaključen teden energetske pismenosti EN-LITE

Med 11. in 14 februarjem 2014 je RAZiskovalno, RAZvojno in UMetniško središče Univerze v Mariboru (RAZ:UM) v okviruprojekta EN-LITE organiziralo teden energetskega opismenjevanja.

V štirih dneh se je zvrstilo 20 predavanj domačih in tujih (hrvaških, avstrijskega in britanskih) predavateljev, ki so z udeleženci delili svoja znanja in izkušnje o: fizikalnih in bioloških osnovah energije, virih energije in oskrbi z energije, energetskem sistemu, izobraževanju in komuniciranju o energiji in energetiki ter pristopih k oblikovanju energetskih strategij in načrtovanju energetske prihodnosti.

Dogodkov se je udeležilo skoraj 90 udeležencev in Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Češke in Bolgarije, ki so lahko poleg predavanj in razprav v sredo (12. februarja) v okviru Out-of-the-box Lab spoznavali in preizkušali fizikalno/energijske eksperimente, v četrtek (13. februarja) pa so se lahko udeležili tehnične ekskurzije v multimedijsko interaktivno središče o energiji in energetiki Svet energije.

Mednarodne delavnice za krepitev energetske pismenosti so naletele na pozitiven odziv tako s strani energetskih strokovnjakov, ki so se pridružili razpravi o družbenih in komunikacijskih izzivih, kot s strani študentov in drugih zainteresiranih predstavnikov s strani laične javnosti, ki so potrdili, da so v štirih dneh pridobili široka znanja in zanimive spodbude za razmišljanje o energetski prihodnosti držav, iz katerih prihajajo. Oboji pa so izrazili pomen krepitve glasu energetskih strokovnjakov v razpravah o oblikovanju energetske prihodnosti na realističnih, strokovnih osnovah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.