Elektrika iz obnovljivih virov v vse domove – s 1. marcem tudi nižje cene!

Tretji največji dobavitelj električne energije pri nas s 1. marcem pričenja dobavljati električno energijo za vse gospodinjske odjemalce izključno iz obnovljivih virov, hkrati pa znižuje tudi cene.

Elektro Celje Energija uresničuje svojo okoljsko zavezo. S 1. marcem bodo vsa njihova gospodinjstva napajana z električno energijo iz obnovljivih virov. Za storitev, ki jo je bilo pri vseh dobaviteljih doslej treba doplačati, to pri ECE ne bo več potrebno. Hkrati znižuje cene vsem paketom za nedoločen čas. 


Zagotavljanje 100-odstotno čiste energije pomeni za podjetje prelomnico, saj so edini dobavitelj, ki se je odločil za takšno potezo. Na trgu obstaja več možnosti za okolju prijazno energijo, vendar so vse doplačljive. Med kupci t. i. »EKO paketi« niso zaživeli. Elektro Celje Energija stopa korak naprej in prevzema stroške nakupa energije iz obnovljivih virov (t. i. »potrdil o izvoru«) na svoja pleča. »Menim, da smo vsi, ki imamo možnost izbire okolju prijaznejše alternative, do neke mere zavezani, da le-to slej ko prej tudi udejanjimo. Naši gospodinjski kupci bodo odslej prejemali okolju prijazno energijo brez doplačila. Te energije v Sloveniji proizvedemo dovolj za vsa gospodinjstva. Trdno sem prepričan, da je lahko dolgoročna alternativa energiji iz fosilnih virov in jedrski energiji. Iskreno si želim, da bi nam sledili tudi konkurenti,« je odločitev komentiral direktor mag. Mitja Terče.

V organizaciji Greenpeace Slovenija so se odločili podpreti  namero dobavitelja energentov po zagotovilu, da ne gre za začasen ukrep, temveč dolgoročno strategijo. »Greenpeace pozdravlja vsako iskreno potezo gospodarstva, ki se kaže v dolgoročnih prednostih za okolje. Gre za pogumno odločitev, pa vendar dokaj logično, če upoštevamo samo klimatske spremembe v zadnjem obdobju in dobro preskrbljenost Slovenije z energijo iz obnovljivih virov,« je odločitev o podpori pospremil Dejan Savić, predstavnik za energetsko politiko organizacije Greenpeace Slovenija.

Hkrati se bodo znižale tudi cene. ECE znižuje cene paketov za nedoločen čas (zajemajo več kot 90 % vseh kupcev) za gospodinjstva in uvaja stimulativen cenik električne energije, ki nagrajuje okolju prijazne načine plačevanja. »Z odločitvijo za direktno obremenitev (trajnik) ali račun v elektronski obliki bo pocenitev segala do 6 %. Tudi pri plačevanju položnic smo lahko okolju prijazni, pri ECE pa bodo kupci za to še nagrajeni z nižjimi cenami energije,« je drugo novost pojasnil direktor Terče.

Odločitev celjskega dobavitelja energentov je podprla tudi priznana klimatologinja, dr. Lučka Kajfež Bogataj, s poslanico: »Živimo v času, ko nam izpusti toplogrednih plinov in posledično vse bolj vidne podnebne spremembe že prinašajo velike škode.

 

Zato je vsaka poslovna poteza, ki gre v smer zmanjševanja izpustov, še zlasti na področju energetike, nujna in zelo dobrodošla. Elektro Celje Energija je z odločitvijo, da bo svojim gospodinjskim kupcem dobavljal električno energijo iz obnovljivih virov energije, storil korak ne le k blaženju podnebnih sprememb, ampak tudi posredno k ozaveščanju prebivalcev, da niso dovolj le “zelene” obljube, ampak zelo konkretna in tudi pogumna dejanja. Upajmo, da bo ta poteza sprožila prepotrebno verižno reakcijo in da jo bodo posnemali tudi drugi. Prepričana pa sem, da je ta odločitev tudi modra poslovna odločitev, ki prinaša na dolgi rok tudi finančne koristi – za začetek večji poslovni ugled.«


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.