Z nanotehnologijo do super-fotosinteze pri rastlinah

Vsi vemo, da so rastline izredno pomemben del našega okolja. Z absorpcijo svetlobe in ogljika so s postopkom fotosinteze zmožne proizvajati kisik in čistiti zrak v našem ozračju.

Česar pa žal ne vemo pa je dejstvo, da je ta proces izredno neučinkovit. Večina rastlin odseva zeleno svetlobo namesto, da bi jo absorbirale, uporabijo pa le približno 10 odstotkov sončne energije. Ali se da kaj narediti, da bi bil ta postopek bolj učinkovit?


Skupina kemikov, inženirjev in biokemikov na ameriškem MIT poskuša odgovoriti na to vprašanje. In njihov odgovor je super-fotosinteza s pomočjo nanotehnologije. To so dosegli z izredno učinkovitimi rastlinami, ki z uporabo nanotehnologije lahko maksimizirajo fotosintezo, maksimalno izkoriščajo sončno energijo, odkrivanje onesnaževalce v zraku in še več.


Z vključitvijo ogljikovih nanocevk v kloroplasti rastlin so raziskovalci ugotovili, da so sposobni ustvariti “umetno anteno” za pomoč pri zajemanju tistih valovnih dolžin svetlobe, ki jih rastline običajno ne absorbirajo, vključno z ultravijolično in infrardečo svetlobo. Na ta način lahko rastline zaznajo in posrkajo do 30 % več energije iz sončnih žarkov. Če pa se rastline kombinira še z nanotehnologijo potem lahko te zaznajo še dušikov oksid in ga prečistijo. Prihodnost za čiščenje zraka je torej v super-fotosintezi in nanotehnologiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.